Fruktose er en sukkerart som forekommer i søte frukter, bær, honning og grønnsaker. I mange tilfeller er en stor del bundet til glukose, og forekommer da i form av sukrose. Sukrose spaltes i tarmen til glukose og fruktose. I motsetning til glukose, som kan brukes som energikilde av alle kroppens celler, må leveren håndtere fruktosen, enten ved å bruke fruktose som energikilde, eller ved å omdanne fruktosen til fett eller glukose når inntaket er høyt.

Faktaboks

Uttale
fruktˈose
Også kjent som
fruktsukker

Fruktose er søtere enn sukrose. Siden søtheten av fruktose avtar med økende temperatur, er forskjellen spesielt høy i kald mat og drikke. Fruktose gir lite insulinutskillelse, men et høyt fruktoseinntak er regnet for å være spesielt helsemessig ugunstig, ikke minst som følge av omdannelsen av fruktose til fett i leveren.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg