Gammaglobuliner er en undergruppe av globulinene, som utgjør omtrent 30 prosent av blodserumets proteiner. Betegnelsen gammaglobulin kommer av at denne delen av globulinene vandrer langsommere i et elektrisk felt enn alfa- og betaglobuliner. Dette kan vises med elektroforese.

Faktaboks

Uttale
gˈammaglobuliner
Etymologi
Gamma er den tredje bokstaven i det greske alfabetet.

Gammaglobulinene er delt inn i forskjellige undergrupper. De omfatter immunglobuliner eller antistoffer, som er av en sentral del av immunforsvaret. Immunglobulinene dannes av plasmaceller. I sjeldne tilfeller uteblir evnen til å danne plasmaceller og dermed gammaglobulin. Tilstanden betegnes agammaglobulinemi. Pasienter som har denne sykdommen, har sterkt nedsatt motstandskraft mot infeksjoner. Injeksjon av spesifikt gammaglobulin brukes for å forebygge visse sykdommer, som for eksempel smittsom leverbetennelse (hepatitis epidemica).

Ved undersøkelse av cerebrospinalvæsken ved visse sykdomstilstander i sentralnervesystemet, er elektroforese et viktig hjelpemiddel. Gammaglobulinene i spinalvæsken vil ved blant annet multippel sklerose (MS) kunne danne et karakteristisk mønster, såkalt «oligoklonal immunrespons».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg