Inkubasjonstid er den tiden som forløper mellom smitteøyeblikket og sykdomsutbruddet. Inkubasjonstiden er forskjellig fra sykdom til sykdom og er også noe varierende for den enkelte sykdom (se tabell).

Faktaboks

Etymologi
av inkubere

Faktorer som påvirker inkubasjonstiden

Inkubasjonstidens lengde avhenger av mengden smittestoff og hvilken vei det kommer inn i kroppen samt hvor raskt smittestoffet oppformerer seg hos den smittede. Også den smittedes immunrespons kan påvirke inkubasjonstid.

Årsaken til at man ikke er syk i inkubasjonsperioden når man faktisk har den patogene mikroorganismen i kroppen, er at det trengs en viss mengde mikroorganismer for at det kan utvikles symptomer. Det er egenskaper ved mikroorganismene som avgjør hvilken smittedose som er tilstrekkelig for å fremkalle infeksjon. Dette kan være så lite som under 10 celler, for eksempel for Giardia-parasitten, mens det for kolera som regel trengs mange millioner bakterieceller.

Dersom inkubasjonstiden er lang, kan det også handle om at skadene på vev som følge av infeksjonen ligger et annet sted i kroppen enn der mikroorganismene kom inn i kroppen (inngangsporten). Viruset som forårsaker vannkopper smitter for eksempel via øvre luftveier, men skadene er først og fremst i huden. Viruset som forårsaker rabies må vandre langs nervene til hjernevev for å forårsake vevskade og inflammasjon, noe som kan ta årevis dersom smitten kommer fra for eksempel foten. Influensavirus sin inngangsport er også via nese og munn, og kan raskt infisere cellene i luftveier slik at det relativt raskt oppstår symptomer.

Smittsomhet i inkubasjonsperioden

En person kan være smittsom under inkubasjonstiden. Eksempler på sykdommer som smitter i inkubasjonstiden er kikhoste, hepatitt A og meslinger. Barnesykdommen vannkopper er smittsom allerede før man har fått utslett. Influensa smitter også dagene før man utvikler symptomer, men smittsomheten er som høyest når man er som sykest. Covid-19 har en inkubasjonstid på 2—14 dager. Kjennskap til inkubasjonstiden er nyttig for smittesporing og smitteforebyggende arbeid, som tid i karantene. Det å ha kunnskap om inkubasjonstiden kan også gi nyttig informasjon om prognose, og forventet varighet av sykdommen.

En beslektet term er latenstiden som betegner tiden fra smittetidspunktet til den smittede er blitt smitteførende (og dermed kan smitte andre). Latenstiden kan være kortere enn inkubasjonstiden ved noen sykdommer, altså at en smittet person kan smitte andre før vedkommende selv utvikler symptomer på sykdom. Det gjelder blant annet ved covid-19. Ved enkelte sykdommer er inkubasjonstiden lik latenstiden, mens den ved andre sykdommer er lenger enn inkubasjonstiden.

Vanligste inkubasjonstid for noen viktige smittsomme sykdommer

SykdomSorter InkubasjonstidSorter
aids 5–12 år
campylobakterinfeksjon 2–7 dager
chlamydiainfeksjon (genital) 5–14 dager
coxsackievirusinfeksjon 1 uke
kryptosporiose 1-12 dager
difteri 2–5 dager
erysipelas (rosen) 1–7 dager
forkjølelse 12–72 timer
giardiasis 3-25 dager
gonoré 2–7 dager
gulfeber 3–6 dager
hepatitt A 2–6 uker
hepatitt B 2–6 måneder
hepatitt C 6–8 uker
hepatitt E 2–9 uker
hjernehinnebetennelse (meningokokker) 1–3 dager
influensa 1–4 dager
kikhoste 1–2 uker
kolera 2–3 dager
kusma 2–3 uker
legionærsykdom 5–6 dager
leptospirose 10 dager
lus 3–4 måneder
malaria 10–30 dager
matforgiftning 1–24 timer
meslinger 10–14 dager
miltbrann 2–5 dager
mononukleose (kyssesyke) 2–6 uker
mykoplasmainfeksjon 6–23 dager
norovirusinfeksjon 12–48 timer
ornitose 1–2 uker
paratyfoidfeber 10–21 dager
pest 1–6 dager
poliomyelitt 1–2 uker
rabies 2–8 uker
rotavirusinfeksjon 2–3 dager
røde hunder 16–18 dager
salmonellose 12–48 timer
shigellose 2–3 dager
skabb 2–6 uker
skarlagensfeber 2–5 dager
streptokokktonsillitt 2–5 dager
syfilis 2–4 uker
tetanus (stivkrampe) 5–15 dager
toksoplasmose 5–23 dager
tuberkulose 1–4 måneder
tularemi 3–5 dager
tyfoidfeber 10–14 dager
vannkopper 13–17 dager
yersiniose (rødmunnsyke) 3–7 dager

1 Ved noen infeksjoner kan inkubasjonstiden i enkelte tilfeller avvike betydelig fra den som er angitt

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg