Revers transkriptase er et enzym som katalyserer syntesen av DNA-kjeder med RNA som mal. Enzymet kalles 'revers transkriptase' fordi prosessen det utfører går i motsatt retning av det 'vanlige', som er å begynne med et DNA-molekyl og fra dette danne et RNA-molekyl.

Faktaboks

Uttale
revˈers transkriptˈase

Revers transkriptase er en vanlig komponent i animalske RNA-virus, spesielt retrovirusene, som også inkluderer hiv-viruset. De første stoffene som ble brukt mot hiv var revers transkriptasehemmere.

I motsetning til andre DNA-polymeraser har enzymet ingen korrigerende aktivitet som driver DNA-reparasjon. Feilraten ved transkripsjon er én feilinstallasjon per 1000 til 10 000 nukleinsyrebyggesteiner. På grunn av feilene enzymet gjør ved transkribering av det virale arvestoffet RNA til DNA, er det høy genetisk variasjon i viruspopulasjonen; det dannes såkalte kvasiarter.

Det er også funnet en revers transkriptase i mitokondriene til pattedyrceller, hvis aktivitet avhenger av de metabolske forholdene i cellen. Dette kan være en årsak til de sterke bivirkningene av enzymhemmere som brukes i aids-behandling.

Oppdagelse

Den amerikanske biokjemikeren Howard Martin Temin (1934–1994) oppdaget i 1964 at informasjonsstrømmen ikke alltid går fra DNA til RNA, men at den også kan gå fra RNA til DNA. Han gjennomførte et eksperiment med et system hvor det opprinnelig ikke fantes DNA, men bare RNA. Ved hjelp av visse enzymer, som senere viste seg å være reverse transkriptaser, ble det laget DNA-kopier ut i fra RNA.

Enzymet ble isolert og renset, og genet klonet. Dette ga viktig forståelse av funksjonen til retrovirus, som er involvert i flere kreftformer både hos dyr og mennesker. Enzymet revers transkriptase er av stor betydning i laboratorier for en rekke molekylærbiologiske arbeidsteknikker, for eksempel ved syntese av cDNA og ved dannelse av såkalte cDNA-biblioteker, slik at man skal kunne studere de kodende regioner av gener, samt i RT-PCR, polymerasekjedereaksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg