Toll-liknende reseptorer

Toll-liknende reseptorer er en gruppe proteiner som finnes i og på celler i det medfødte immunforsvaret. TLR brukes av disse cellene til å gjenkjenne molekylære strukturer eller mønstre som er forbundet med smittestoffer, skade eller fare. TLR inngår i en større gruppe reseptorer som kalles mønstergjenkjenningsreseptorer (pattern recognition receptors, PRR).

Faktaboks

Uttale

t'åll

Etymologi

Navnet kommer av det tyske ordet toll, som betyr 'fantastisk' eller 'gøy'. Navnet ble første gang brukt av forskeren Christiane Nüsslein-Volhard i 1980, ved oppdagelsen av reseptoren i en mutant bananflue.

Også kjent som
TLR

Det medfødte immunforsvaret er i stand til å gjenkjenne stoffer som kan skade kroppen. Mange smittestoffer (patogener), som for eksempel bakterier og virus, har mønstre i sin struktur som kalles pathogen-associated molecular patterns, PAMP. Det medfødte immunforsvaret kan også gjenkjenne mønstre som varsler skade eller fare, og disse mønstrene kalles damage- eller danger-associated molecular patterns, DAMP. Eksempler på smittestoffsignaler (PAMP) er overflateproteiner på bakterier eller RNA fra virus, mens eksempler på fare- eller skadesignaler (DAMP) er molekyler som uttrykkes av, eller slippes ut fra, skadede celler.

TLR finnes i og på en rekke forskjellige celletyper, hovedsakelig celler i det medfødte immunforsvaret, slik som makrofager og dendrittiske celler. Mennesket har ti forskjellige TLR-gener, som koder for hver sin TLR (TLR1–TLR10). Hver TLR kan gjenkjenne diverse molekylære strukturer. Noen TLR uttrykkes på cellemembranen, og kan dermed gjenkjenne PAMP utenfor cellen, mens andre finnes inne i celler i små blærer kalt endosomer. Disse gjenkjenner PAMP fra strukturer som har kommet inn i cellen, for eksempel gjennom fagocytose.

Når et smittestoff- eller fare-/skadesignal (PAMP eller DAMP) binder seg til en TLR sendes det signaler innover i cellen. Cellen vil da reagere med å lage nye proteiner som er involvert i immunresponsen, som for eksempel signalstoffer som cytokiner og antimikrobielle peptider. For eksempel vil binding av virus-RNA til TLR7 medføre produksjon av antivirale type I-interferoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg