Alfa-1-antitrypsin er et glykoprotein i blodet som hemmer virkningen av en rekke proteinnedbrytende enzymer, i særlig grad elastase som finnes i de nøytrofile granulocyttene , en type hvite blodceller.

Elastase kan bryte ned elastisk vev i lungene. Når elastase og α1-antitrypsin kommer i kontakt oppstår det en irreversibel binding som inaktiverer elastase. Det er påvist over 100 ulike varianter av α1-antitrypsin. Disse ulike α1-antitrypsinene (forkortet Pi-typene) betegnes med en stor bokstav. Den vanligste typen kalles M. Den aktive delen av α1-antitrypsin blir lett oksidert, for eksempel ved sigarettrøyking, og den mister da sin hemmende virkning på elastase. α1-antitrypsin produseres i leveren, og produksjonen øker betraktelig i forbindelse med infeksjoner, betennelsesprosesser og lignenende

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.