ADH.

Hypofysen. Skjematisk fremstilling av hypthalamus’ produksjon og regulering av vasopressin eller antidiuretisk hormon (ADH). Hormonet dannes hovedsakelig i kjernen nucleus supraopticus i hypothalamus, og kommer ved aksonal transport til hypofysens baklapp (nevrohypofysen). Ved adekvate stimuli frigis hormonet og går over i kapillarene. Reabsorpsjon av vann fra nyrenes distale tubuli og samlerør gjør at urinmengden avtar, slik at organismen «sparer» på vannet. Syntesen og utskillelsen av hormonet reguleres av bestemte faktorer, slik som plasmakonsentrasjonen og blodvolumet, som kontrolleres av osmoreseptorene og trykkreseptorene.

Av /KF-arkiv ※.

ADH er et hormon som nedsetter urinutskillelsen ved å fremme gjenoppsugingen av vann i nyrene.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for antidiuretisk hormon
Også kjent som
arginin vasopressin diuresehemmende hormon antidiuretisk hormon

Hormonet dannes i hypothalamus, lagres i hypofysens baklapp og virker på membranbundne reseptorer i organer som hjerne, lever og nyrer. Utskillelsen stimuleres av osmoreseptorer ved økt saltkonsentrasjon av ekstracellulærvæsken og hemmes av etanol og koffein.

Ved mangel på dette hormonet øker urinutskillelsen sterkt, og pasienten plages av tørste (diabetes insipidus). Hormonet har blitt tillagt betydning for hukommelse og utvikling av sosiale relasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg