Flått. Bildet viser den amerikanske arten Ixodes scapularis, som er en viktig spreder av sykdommen borreliose.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Borreliose er en infeksjonssykdom som skyldes borreliabakterier.

Faktaboks

Uttale
borreliˈose
Også kjent som

Lyme-sykdom. Begrepet Lyme-sykdom har sin opprinnelse i stedsnavnet Lyme i Connecticut, USA, hvor sykdommen første gang ble beskrevet i 1975.

Vanligvis brukes betegnelsen borreliose synonymt med Lyme-sykdom om sykdom forårsaket av Borrelia burgdorferi. Infeksjon som skyldes en annen borreliabakterie, Borrelia recurrentis, kalles tilbakefallsfeber (febris recurrens).

Borreliose overføres med flått, i Norge oftest med skogflått (Ixodes ricinus), og er således en zoonose. Gnagere og hare tjener som reservoar for bakteriene. Hjortedyr kan bidra til økt mengde flått, siden mange flått lever av blod fra dem, men hjortedyr er ikke selv reservoar for borreliabakterien.

Fordi flåttbitt ofte er smertefritt, vil mange pasienter med borreliose ikke ha merket flåttbittet. Risikoen for borreliose etter flåttbitt er liten (under én prosent).

Symptomer og tegn

Klassisk erythma migrans. Etter flåttbittet brer utslettet seg i en rød ring med økende diameter etter som tiden går.
/Shutterstock.

Borreliose er en kronisk infeksjonssykdom som særlig kan ramme huden, nervesystemet, hjertet og leddene. Det er vanlig å inndele sykdom og sykdomsforløp i kliniske stadier, men pasientene behøver ikke gå gjennom alle stadiene.

Første stadium

Første stadium kjennetegnes først og fremst av et utslett som sprer seg ut fra sentrum av stikkstedet. Utslettet blekner etter hvert sentralt og får derfor et ringformet utseende. Utslettet kalles også erythema chronicum migrans.

Andre stadium

I andre stadium, som kommer noen få uker etter primærinfeksjonen, kan pasienten ha tegn til sykdom i mange forskjellige organer, blant annet fra hjertet og ledd, men oftest fra nervesystemet, for eksempel i form av meningitt eller ansiktshjernenervelammelse (facialisparese). Første og andre stadium regnes som tidlige stadier av sykdommen.

Tredje stadium

Tredje stadium er et senstadium som kommer måneder og år etter primærinfeksjonen. I dette stadiet kan pasienten ha kroniske plager fra hud, ledd eller nervesystem. Hudmanifestasjonene betegnes gjerne acrodermatitis chronica atrophicans (ACA). De nevrologiske manifestasjonene i stadium 2 og 3 kalles ofte nevroborreliose.

Diagnose

Diagnosen borreliose stilles vanligvis klinisk, på bakgrunn av utslett og historikk med sannsynlighet for flåttbitt, i første stadium. Senere i forløpet er undersøkelser av antistoff i blod og spinalvæske, og andre laboratorieundersøkelser, viktig for å stille diagnosen, i tillegg til kliniske symptomer og funn.

Det har vært mye diskusjon omkring den serologiske diagnostikken av borreliose, og det er viktig å være klar over at andre sykdommer kan gi falske positive antistoffprøver, at positive antistoffprøver ikke behøver å bety aktuell infeksjon, og at en negativ test ikke utelukker borreliose. Byr diagnostikken på problemer, kan kontakt med referanselaboratoriet ved Sørlandet sykehus i Kristiansand være nyttig.

Behandling

Borreliose skal behandles med antibiotika. I de tidlige stadier av sykdommen vil antibiotikabehandling virke helbredende. Hos pasienter med kroniske nevrologiske plager vil antibiotika også bedre tilstanden. I første stadium er behandlingen penicillin, amoxicillin eller doksycyklin peroralt i to uker. I andre og tredje stadium er behandlingen doksycyklin eller ceftriakson intravenøst i tre til fire uker.

Forebyggende tiltak

Tildekking av bar hud ved ferdsel i flåttområder er viktig. Likeledes vil bruk av insektrepellenter redusere antall flått som fester seg. Flått bør fjernes fra huden så raskt som mulig. Profylaktisk antibiotikabehandling etter flåttbitt anbefales ikke.

Det finnes ingen vaksine mot borreliose.

Utbredelse

Borreliose forekommer i Norge langs kysten i den sørlige delen av landet. Sykdommen forekommer sjelden eller meget sjelden i Hedmark, Oppland, Trøndelag, Nordland og Troms, og har ikke vært diagnostisert i Finnmark. Tidlige stadier av sykdommen sees vanligvis om sommeren og tidlig på høsten.

I 2015 ble det meldt 425 tilfeller av tidlig systemisk sykdom og senmanifestasjoner i Norge.

Råd og veiledning

Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer ved Sørlandet sykehus kan bidra med råd og veiledning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Stanek, Gerold et al: 'Lyme borreliosis', i Lancet, 379 (9814), sidene 461–473, februar 2012.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg