Dødsstivhet er stivhet og fasthet i muskulaturen som inntrer gradvis etter døden.

Faktaboks

Også kjent som
likstivhet, rigor mortis

Dødsstivheten begynner vanligvis 2–5 timer etter døden, når vanligvis et maksimum innen 12 timer og forsvinner så gradvis i løpet av 1–3 dager.

Som regel kan stivheten kjennes først i halsens muskler. Deretter brer den seg til tyggemusklene og andre muskler i ansiktet, videre til kroppens muskulatur, så til armene og til sist kommer stivheten i beina. Dødsstivheten forsvinner først i halsen og kroppen, sist i føttene.

Årsak

Det biokjemiske grunnlaget for dødsstivheten skyldes at musklenes innhold av den energirike forbindelsen ATP (adenosintrifosfat) faller under en viss konsentrasjon, og at dette påvirker muskelproteinene (aktin og myosin). Oksygenmangel hindrer at ATP nydannes. Også ATP-nedbrytningen er oksygenavhengig. Når et individ slutter å puste vil derfor oksygenmangelen etter hvert føre til at ATP-nedbrytningsproduktet hypoxantin hopes opp i vev og vevsvæsker.

Måling av hypoxantinnivå i for eksempel øyevæske fra lik kan derfor benyttes til dødstidspunktbestemmelse. Parallelt med nedbrytning av ATP øker melkesyreinnholdet i muskelen betydelig.

Variasjon i hastighet

Fordi alle biokjemiske prosessers hastighet øker med økende temperatur, er også dødsstivhetens utvikling og forsvinning avhengig av omgivelsestemperaturen. Dersom det er riktig varmt, forsvinner dødsstivheten hurtig.

Dødsstivheten kommer også raskere jo sterkere og mer langvarig muskelaktiviteten var like før døden. Hos soldater som har dødd under langvarig stormangrep er dødsstivhet blitt observert like etter døden.

Hos barn og hos utmagrede pasienter kommer dødsstivheten tidligere enn hos andre mennesker.

På grunn av stor individuell variasjon og påvirkning av omgivelsestemperatur, og muskulaturens ATP-innhold, gir vurdering av dødsstivhet kun et grovt grunnlag for å vurdere dødstidspunktet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg