Pneumokokkvaksine er en vaksine som beskytter mot infeksjon med bakterietypen pneumokokker. Pneumokokkinfeksjon er en av de vanligste årsakene til lungebetennelse. Lungebetennelsen kan være svært alvorlig for spesielt eldre og mennesker med annen sykdom.

Faktaboks

Uttale
pneumokˈokkvaksine

Vaksinen blir laget av polysakkarid fra pneumokokkenes sukkerkapsel. Ulike stammer av pneumokokker har litt forskjellig sukkerkapsel. To vaksiner er tilgjengelige på det norske marked: én ukonjugert og én konjugert. At en vaksine er konjugert, vil si at antigenene er koblet til et protein, noe som gjør at immunsystemet reagerer sterkere mot antigenet. Den ukonjugerte vaksinen gis vanligvis til personer i en spesiell risikogruppe, mens den konjugerte vaksinen er inkludert i barnevaksinasjonsprogrammet.

Ukonjugert vaksine

Vaksinen inneholder polysakkarid fra 23 ulike pneumokokktyper og har vært tilgjengelig i Norge siden 1984. Vaksinen induserer ikke antistoffer hos barn under 2 år. Disse 23 vaksineantigenene dekker omtrent 90 prosent av de systemiske pneumokokkstammene som er isolert i Norge. Beskyttende effekt av vaksinen varierer med grunnlidelse og alder, og det er påvist god beskyttelse og redusert risiko for alvorlig sykdomsforløp og død av lungebetennelse hos noen målgrupper for vaksinen. Hos andre, som for eksempel eldre personer, er effekten av vaksinen dårligere dokumentert. Vaksinen gis enten subkutant eller intramuskulært, basisvaksinasjon består av én dose.

Vaksinen selges under handelsnavnet Pneumovax.

Anbefalninger

I Norge er disse gruppene anbefalt å ta den ukonjugerte pneumokokkvaksinen:

De som mangler eller har svekket milt. Vaksinen gis om mulig to uker før planlagt kirurgisk fjerning av milten (splenektomi). Det er vist god immunrespons ved vaksinasjon rett etter operasjon, men responsen kommer ikke fort nok til å gi noen beskyttelse mot sepsis i etterkant av operasjonen. Etter akutt splenektomi bør vaksinen av praktiske grunner gis før pasienten forlater sykehuset.

Pasienter med

Revaksinering

Nivået av antistoffer mot pneumokokker vil reduseres over tid, og det kan derfor være behov for å gjenta vaksinasjonen. For eldre personer anbefales revaksinasjon etter om lag ti år. For personer med mangel eller svekket milt bør man vurdere revaksinasjon etter tre til fem års tid på grunnlag av antistoffnivå i blodserum. Hos andre personer med nedsatt immunforsvar må behovet for revaksinasjon vurderes i det enkelte tilfelle, eventuelt etter antistoffmåling.

Konjugert pneumokokkvaksine

Den konjugerte vaksinen inneholder polysakkarid fra 13 serotyper pneumokokker.

Konjugert innebærer at polysakkarid- antigenene er koplet til et protein, noe som fører til bedre immunsvar. Konjugerte vaksiner gir god antistoffrespons også hos barn under to år, og det er først og fremst denne aldersgruppen som er målgruppen for vaksinen. Konjugerte vaksiner skal også først og fremst beskytte mot pneumokokkinfeksjoner som gir hjernehinnebetennelse eller lungebetennelse.

Vaksinen selges under handelsnavnet Prevenar 13.

Pneumokokkvaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet

En konjugerte vaksine som inneholdt 7 ulike polysakkaridantigener, inngikk i barnevaksinasjonsprogrammet fra 2006, men fra 2010 har særlig vaksinen med 13 antigener vært nesten enerådende. Vaksinen skal gis intramuskulært.

Etter at vaksinen ble en del av barnevaksinasjonsprogrammet, har det vært en kraftig nedgang i antall tilfeller av alvorlig pneumokokkinfeksjon hos barn i Norge. Det er også norske data som tyder på at vaksinen kan bidra til lavere forekomst av mindre alvorlige pneumokokkinfeksjoner de første tre leveårene.

Anbefalninger

I Norge er disse gruppene anbefalt å ta den konjugerte pneumokokkvaksinen:

  • Spedbarn i henhold til det anbefalte barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksinen gis ved alder 3, 5 og 12 måneder. Starter man i andre leveår eller seinere, holder det med færre doser.
  • Barn under fem år med spesielle risikofaktorer, som manglende miltfunksjon, hiv-infeksjon eller annen immunsvikttilstand, alvorlig hjerte- eller lungesykdom, annen kronisk sykdom, gjennomgått alvorlig pneumokokksykdom eller antatt økt risiko for lungebetennelse eller hjernehinnebetennelse forårsaket av pneumokokker.

Revaksinering

Spørsmålet om revaksinasjon av barn eller voksne etter primærvaksinasjon med konjugert vaksine, bør avgjøres i hvert enkelt tilfelle blant annet avhengig av hva som var grunnen for vaksineringen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg