Solskader er skader i huden forårsaket av solens ultrafiolette stråler. Skadene kan være akutte, slik som solforbrenning og soleksem, eller kroniske som resultat av gjentatte soleksponeringer. De kroniske skadene kan være godartede eller føre til kreft (ondartede).

Solskader forebygges ved solbeskyttelse.

Godartede solskader

De vanligste godartede solskader er solare keratoser, rynker og pigmentforandringer, som for eksempel lentigo.

Ondartede solskader

Solbestråling er den viktigste årsaken til hudkreft. Plateepitelkarsinom, som er en type hudkreft, er forbundet med den samlede soleksponeringen, og vil fortrinnsvis finnes på de hudområdene som får mest sol, slik som panne, kinn, ører, overleppe, issen hos menn uten hår.

Føflekkreft synes å være knyttet til gjentatte, kraftige solbestrålinger. Denne kreftformen er blant de kreftformene som har sterkest økning. I dag er forekomsten av føflekkreft omtrent 20 ganger høyere enn den var på 1950-tallet. Det er antatt at dette skyldes folks endrede solingsvaner, blant annet med sydenreiser. Imidlertid kan også økt oppmerksomhet og tidlig diagnostisering spille en rolle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg