Store norske leksikon

Temaside

#Giftig sopp

Sopplukking er en populær aktivitet på sensommeren og høsten. Det er lett å forveksle spiselig og giftig sopp. På denne temasiden har vi samlet noen skumle sopper du må holde deg unna - det finnes mange fler. Ikke smak på sopp før den er kontrollert av en soppsakkyndig. Vær oppmerksom når du plukker, det finnes arter av sopp i Norge som er så giftige at selv en liten bit kan føre til alvorlige skader eller dødsfall. For å unngå forgiftning må du bare spise sopp du er 100 % sikker på hva er, holde sopptypene hver for seg i kurven og oppsøke en soppkontroll. Norges sopp- og nyttevekstforbund tilbyr appen Soppkontroll, hvor du kan få gratis digital soppkontroll. Kontakt Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00 ved mistanke om forgiftning.

Standard galerina marginata nannestad nordmokorset

giftige sopper

Alle sopper som kan forårsake soppforgiftninger, regnes som giftige. Det er cirka 60 slike arter i Norge. Det finnes ingen metode for å avgjøre om en sopp er giftig eller ei. Den eneste måten å unn...

Standard rodskrubb 40043

rødskrubb

Rødskrubb er en art i slekten skrubber, som igjen hører til rørsoppfamilien. Den er nært beslektet med brunskrubb. Rødskrubb er en god matsopp som vokser over hele Norge, men den må varmebehandles ...

Standard bio1200 mykologi intro forelesn ny

sopp

Sopp, også kalt Mycota eller Fungi er et rike av organismer som mangler klorofyll (bladgrønt) og er avhengige av organisk næring, heterotrofe. Men til forskjell fra dyr har de utvendig, ikke innven...