Angiotensin II-reseptorblokkere er legemidler som virker ved å blokkere effekten av angiotensin II og som ofte brukes i behandling av høyt blodtrykk

Angiotensin II spiller en viktig rolle i reguleringen av blodtrykket i kroppen. Dette stoffet øker utskillelsen av aldosteron fra binyrene, noe som igjen fører til at nyrene tar opp mer natrium og vann i kroppen. Dette gir et høyere blodvolum. Angiotensin-II fører også til en sammentrekning av kroppens blodårer. Til sammen kan dette gi en økning av blodtrykket. Angiotensin II-reseptorblokkere virker ved å hemme binding av angiotensin II til reseptoren og dermed motvirke en økning av blodtrykket. 

Legemidlene har endelsen -sartaner, og har derfor samlebetegnelsen sartaner. Noen eksempler på angiotensin II-reseptorblokkere som finnes i Norge er losartan (handelsnavn Cozaar), kandesartan (Atacand), valsartan (Diovan) og irbesartan (Aprovel).

Sartanene finnes også som kombinasjonspreparater, det vil si medisiner som inneholder et annet virkestoff i tillegg. De er da kombinert med andre typer blodtrykksmedisiner, spesielt med tiazider og kalsiumantagonister.

Angiotensin II-reseptorblokkere er ett av flere mulige førstevalg i behandling av høyt blodtrykk, og kan være et godt valg ved samtidig høyt blodtrykk og diabetes. Legemidlene kan også brukes hos pasienter som har gjennomgått hjerteinfarkt og ved visse typer nyresykdommer. Noen pasienter behandles også med sartaner for å forebygge migrene

De vanligste bivirkningene er svimmelhet og forhøyede kaliumverdier i blodet. Noen opplever også hodepine og tretthet. Sjeldnere bivirkninger er nyresvikt, allergiske reaksjoner og lyssensitivitet.

ACE-hemmere er en annen type blodtrykksmedisin som er mye brukt og som har en virkningsmekanisme som ligner på sartanenes. Tørrhoste er en vanlig og plagsom bivirkning ved bruk av ACE-hemmere, men er sjeldnere ved bruk av angiotensin II-reseptorblokkere. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.