Stamceller

Det finnes flere typer stamceller. En totipotent stamcelle kan bli til alle kroppens celler og vev, inkludert morkake. En befruktet eggcelle er totipotent. En pluripotent stamcelle kan bli til alle kroppens celler unntatt morkake. Embryonale stamceller er pluripotente. En multipotent stamcelle kan bli til flere relaterte celler i et vev. For eksempel kan blodstamceller bli til røde blodceller, forskjellige hvite blodceller og blodplater.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

CD34-positive celler er stamceller som er multipotente, det vil si at de kan utvikle seg til alle typer blodceller. CD34-positive stamceller har særlig betydning i forbindelse med autolog og allogen stamcelletransplantasjon (beinmargstransplantasjon).

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for cluster of differentiation

Også kjent som

CD34+ celler

En stamcelle må kunne fornye seg selv for å opprettholde antall stamceller over tid, og en del av stamcellene må kunne utvikle seg til de aktuelle celletypene (se differensiering).

Betegnelsen 'CD34' kommer fra et system som ble utviklet for å karakterisere molekyler (antigener) på overflaten av blodceller. CD er en forkortelse for cluster of differentiation. Disse molekylene får nummer etter hvert som de blir oppdaget, og CD34 var nummer 34 i rekken.

Betydning i stamcelletransplantasjon

Ved stamcelletransplantasjon må det først høstes CD34-positive celler fra pasienten ved autolog transplantasjon eller fra en annen person ved allogen transplantasjon. Deretter gis det cellegift som fjerner de aller fleste både syke og friske cellene i pasientens beinmarg. Etter noen dager gis de høstede stamcellene til pasienten. Det er viktig at antallet CD34-positive celler som gis er tilstrekkelig i antall og av god nok kvalitet slik at de nye stamcellene kan feste seg i beinmargen og fungere som normale stamceller. Pasienten får på den måten bygget opp et nytt og varig system for produksjon av friske blodceller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg