DNA-register er et sporregister ved Kripos for oppklaring av straffbare handlinger. Registeret er basert på DNA-profiler av biologiske spor. DNA-registeret er todelt og inneholder 1) DNA-profiler av personer som etterforskes (etterforskningsregisteret) eller er domfelt (identitetsregisteret) for handlinger som kan medføre frihetsstraff. 2) DNA-profiler av biologisk materiale som er sikret fra et åsted, og som antas å stamme fra ukjent gjerningsperson.

Lignende register finnes i mange land. Fra opprettelsen av det norske registeret i 1995, inneholdt personregisteret kun DNA profiler fra personer dømt for alvorlige forbrytelser. Etter mønster blant annet fra England er terskelen for registrering i personregisteret fra 1. september 2008, senket til å omfatte alle handlinger som kan medføre frihetsstraff. Hos oss er det kun tillatt å lagre resultatet av DNA-analysen, ikke selve DNA-prøven.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg