Store norske leksikon

E. coli

E.coli

National Institute of Allergy and Infectious Diseases, National Institutes of Health. CC BY NC 2.0

Escherichia coli er en bakterie som normalt finnes i tarmfloraen.

E.coli av National Institute of Allergy and Infectious Diseases, National Institutes of Health. CC BY NC 2.0

Escherichia coli, er en art av gramnegative stavbakterier som normalt finnes i enorme mengder i tarmkanalen, hvor de tilhører normalfloraen og vanligvis ikke gjør noen skade. De forgjærer sukker og kan vokse uten oksygen (er fakultativt anaerobe). Døde kolibakterier utgjør ca. en tredel av avføringen. Kolibakterien er den mest studerte bakterien av alle, og resultater av undersøkelsene på denne organismen har gitt fundamentale bidrag til forståelsen av cellebiologi og arvelighet.

Utenfor tarmkanalen kan Escherichia coli forårsake alvorlige infeksjoner. Den er den vanligste årsaken til urinveisinfeksjoner, og kan sjeldnere gi f.eks. blodforgiftning. Bestemte typer kan utskille såkalte enterotoksiner og forårsake alvorlige tarminfeksjoner. De vanligste tarmpatogene variantene betegnes som enterohemoragiske (EHEC), enteroinvasive (EIEC), enteropatogene (EPEC) og enterotoksigene (ETEC), se E. coli-enteritt.

Forekommer kolibakterier i større mengder i vann (høyt «koli-tall»), er det tegn på at det er forurenset med ekskrementer fra dyr eller mennesker.

Se også bakterie.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.