E.coli av . CC BY NC 2.0

E. coli

Escherichia coli er en bakterie som normalt finnes i tarmfloraen.

Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Escherichia coli, er en art av gramnegative stavbakterier som normalt finnes i enorme mengder i tarmkanalen, hvor de tilhører normalfloraen og vanligvis ikke gjør noen skade. Som del av normalfloraen er E.coli nyttige i fordøyelsen, og produserer vitamin K som kroppen trenger. De forgjærer sukker og kan vokse uten oksygen (er fakultativt anaerobe). Døde kolibakterier utgjør ca. en tredel av avføringen. Kolibakterien er den mest studerte bakterien, og resultater av undersøkelsene på denne organismen har gitt fundamentale bidrag til forståelsen av cellebiologi og arvelighet.

Faktaboks

Uttale
escherˈichia cˈoli
Også kjent som
E. coli, kolibakterier

Utenfor tarmkanalen kan Escherichia coli forårsake alvorlige infeksjoner. Den er den vanligste årsaken til urinveisinfeksjoner, og kan sjeldnere gi f.eks. blodforgiftning. Bestemte typer kan utskille såkalte enterotoksiner og forårsake alvorlige tarminfeksjoner. De vanligste tarmpatogene variantene betegnes som enterohemoragiske (EHEC), enteroinvasive (EIEC), enteropatogene (EPEC) og enterotoksigene (ETEC), se E. coli-enteritt.

Forekommer kolibakterier i større mengder i vann (høyt «koli-tall»), er det tegn på at det er forurenset med ekskrementer fra dyr eller mennesker.

Se også bakterie.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg