EDTA
Av .

EDTA er et stoff som kan binde mange metallioner i en oppløselig form. Det brukes i behandling av akutte forgiftninger med enkelte tungmetaller som kan bindes på denne måten, for eksempel bly, kobber og antimon.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk Ethylene Diamine-Tetra-acetic Acid
Også kjent som
etylendiamintetraacetat, etylendiamintetraeddiksyre

De oppløselige forbindelsene mellom EDTA og metallionet kan skilles ut gjennom nyrene. Ettersom EDTA også binder kalsiumioner, noe som kan ha meget farlige følger, blir EDTA som regel gitt i form av en kalsium-EDTA-forbindelse, slik at kalsiumionkonsentrasjonen i blodet blir opprettholdt (stoffer som er i nær slekt med EDTA, brukes i vaskemidler for å binde kalsiumionene i hardt vann).

EDTA brukes som tilsetningsreagens til blodet ved blodprøvetaking. Ved dette hindres blodet i å koagulere (EDTA binder blodets Ca++-ioner som er nødvendige for å starte koagulasjonen). Fraseparering av blodcellene gir EDTA-plasma.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg