Glasgow Coma Scale

Glasgow Coma Scale (GCS) er et hyppig brukt scoringsverktøy i medisinsk sammenheng for å kartlegge grad av våkenhet. GCS har tradisjonelt vært brukt i den akutte vurderingen av personer med hodeskade, men kan brukes generelt for å beskrive grad av bevissthetssvekkelse. Det ble foreslått av Graham Teasdale og Bryan Jennett i det medisinske tidsskriftet The Lancet i 1974.

Faktaboks

Også kjent som
GCS

GCS kan maksimalt være 15 poeng, minimum være 3 poeng og en poengsum under 9 poeng regnes som alvorlig bevissthetssvekkelse. GCS scores ut fra grad av orienteringsevne, kommunikasjonsevne og motoriske responser på instruksjoner og smertestimuli. Ved undersøkelse skal pasientens beste respons legges til grunn i skåringen.

Oversikt

GCS for voksne og barn over 4 år fremgår av oversikten nedenfor. Det er en egen skala for småbarn (Pediatric Glasgow Coma Scale, PGCS).

Orienteringsevne

Åpning av øyne på ulike stimuli gir inntil 4 poeng:

  • Sponant – 4 poeng
  • På tiltale – 3 poeng
  • På smertestimuli – 2 poeng
  • Ingen reaksjon – 1 poeng

Kommunikasjonsevne

Den verbale responsen på stimuli gir inntil 5 poeng:

  • Orientert for tid, sted og person (altså hvem en selv er) – 5 poeng
  • Forvirret – 4 poeng
  • Usammenhengende tale – 3 poeng
  • Uforståelige lyder – 2 poeng
  • Ingen reaksjon – 1 poeng

Motorisk respons

Den motoriske responsen på ulike stimuli gir inntil 6 poeng:

  • Følger muntlige oppfordringer – 6 poeng
  • Beveger seg for å lokalisere smerte – 5 poeng
  • Avverger smerte – 4 poeng
  • Fleksjon av armer ved smerte – 3 poeng
  • Ekstensjon av armer ved smerte – 2 poeng
  • Ingen reaksjon – 1 poeng

GCS score har isolert sett begrenset prognostisk verdi, og må sees i sammenheng med årsaken til bevissthetsnedsettelse og øvrige medisinske forhold for den som er akutt syk eller skadd.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Teasdale, G. og Jennett. B. (1974). Assessment of coma and impaired consciousness. The Lancet, Volum 304 (7872), side 81–84.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg