Henry Gray

Henry Gray (1827-1861)
Av .

Artikkelstart

Henry Gray var en britisk lege, mest kjent for sine anatomistudier og sin anatomibok, som fremdeles bærer hans navn i stadig nye og reviderte utgaver.

Gray ble født i Windsor, England, hvor faren var økonomiforvalter for Prinsen av Wales. Syv år senere flyttet familien til London for å kunne bo nær Buckingham Palace. Gray-familien var velstående, og både Henry og hans to brødre fikk anledning til å studere. 18 år gammel – i 1854 – begynte han sine medisinstudier ved St.George's Hospital i London.

Henry Gray kom til å interessere seg spesielt for anatomi, og han utviklet ferdigheter og kunnskaper i en slik grad at han i 1848 ble tildelt en pris fra Royal College of Surgeons for den avanserte avhandlingen The Orgin, Connection and Distribution of the Nerves of the Human Eye and Its Appendages. Bare 25 år gammel ble han innvalgt som fellow i Royal Society – en uvanlig ære for en så ung mann.

Den følgende tiden av sitt korte liv tilbragte Grey med disseksjoner og skrivearbeid. I 1853 mottok han Astley Coopers pris for boken The Structure and use of the Human Spleen, et verk med med fremragende illustrasjoner av kollegaen og kunstneren Henry Vandyke Carter (1831-97), som kom til å bli hans samarbeidspartner gjennom flere år. Etter dette begynte Grey på arbeidet med sitt livsverk: anatomiboken som ennå idag bærer hans navn. Den første utgaven av Anatomy: Descriptive and Surgical utkom i London i 1858, med ikke mindre enn 750 sider og 363 figurer. Den fikk en blandet mottagelse, rost i det ledende tidsskriftet «The Lancet», men kritisert på annet hold. Blant annet ble forfatteren beskyldt for plagiat.

«Gray's Anatomy» ble til i en tid da medisinen og bio-vitenskapen var under enorm utvikling, og den ble snart en av de mest brukte engelskspråklige lærebøker. Allerede året etter utgivelsen så den andre utgaven dagens lys.

Henry Gray ble smittet av kopper mens han forsøkte å behandle brorens lille sønn for dette. Han døde i 1861 – bare 34 år gammel. «Gray's Anatomy», som mange regner som «anatomenes bibel», har siden kommet ut i rundt 40 utgaver – med flere av de originale illustrasjonene fortsatt i bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg