Hyperemesis gravidarum er det at kvalme og oppkast i svangerskapet er så kraftig at det forstyrrer et normalt liv, hindrer nødvendig ernæring og fører til elektrolyttforstyrrelse og vekttap. Dette skiller seg fra morgenkvalme, som er svært vanlig. Årsaken er ikke helt kjent. Hyperemesis gravidarum krever ofte sykehusinnleggelse for å få intravenøs væsketilførsel.

Forekomst

Hyperemesis gravidarum rammer 1–3 prosent av alle svangerskap, varierende etter diagnostiske kriterier og i etniske grupper. Det er rapportert høyere forekomst i folkegrupper fra Asia, Midtøsten og Afrika sør for Sahara. Det er hyppigere hos unge førstegangsgravide. Det er økt hyppighet av jentefostre i svangerskap med hyperemesis.

Virkning på fosteret

Lav vektøkning i svangerskapet hos kvinner med hyperemesis gir økt risiko for lav fødselsvekt og for tidlig fødsel. Kvinner med hyperemesis som har normal vektøkning, har ikke slik økt risiko. Den økte risikoen for lav fødselsvekt er den samme hos kvinner med lav vektøkning uten hyperemesis. Det er dermed ingen grunn til å tro at det er sykdommen i seg selv som er årsaken.

Årsaker

Det er ikke fullt ut forstått hva som er årsaken til hyperemesis gravidarum. Flere hypoteser har imidlertid vært lansert.

Arv

Arvelighet ser ut til å spille en rolle. Kvinner som har hyperemesis, kan mye oftere fortelle om en mor eller en søster som har hatt det, enn kvinner uten hyperemesis. I de siste årene har to gener kommet i søkelyset: de som koder for GDF 15 (growth differentiation factor 15) og IGFBP7 (insulin-like growth factor binding protein 7). Morkaken produserer GDF 15, og plasmanivået øker i svangerskapet. Begge disse proteinene spiller en rolle i appetittregulering og i utviklingen av morkaken. Dette siste kan passe med at risikoen for spontanabort er lavere hos kvinner med hyperemesis.

GDF 15 er et peptid som produseres mange steder i kroppen, for eksempel ved ulike former for akutt stress på cellenivå. Raskt stigende nivå av GDF 15 fremkaller kvalme og oppkast. Det utløses via en reseptor (GFRAL) i bakre del av hjernen. Studier har vist at nivået av GDF 15 i blod er høyere hos de som har hyperemesis. Det er også vist at kvinner som hadde naturlig høyt nivå av GDF 15 før de ble gravide, sjeldnere hadde hyperemesis. Omvendt har kvinner som genetisk har svært lavt nivå av GDP 15 før svangerskapet, svært høy risiko for å få hyperemesis. Dette kan forklares med at reseptoren for GDF 15 i bakre del av hjernen, som utløser kvalme, får nedsatt følsomhet ved kronisk påvirkning.

Jentefostre

Hyperemesis er hyppigere i svangerskap med jentefoster. Morkaken produserer mer GDF 15 hos jentefostre enn hos guttefostre.

Hormoner

Hormoner har også vært med i hypoteser om årsaken. Humant choriongonadotropin (hCG) produseres av morkaken, med en topp i de første månedene av svangerskapet, som korrelerer med når hyperemesis opptrer. Hyperemesis er hyppigere ved tvillingsvangerskap og ved blæremola, som medfører høyt hCG-nivå. En assosiasjon behøver imidlertid ikke å bety en årsakssammenheng, og sannsynligvis er det ingen slik årsakssammenheng her. En sammenheng med nivåene av østrogen og progesteron har også vært undersøkt, uten at det ble funnet noen forklaring her.

Helicobacter pylori

Bakterien Helicobacter pylori påvises fem ganger oftere hos kvinner med hyperemesis, men denne assosiasjonen kan heller ikke i seg selv forklare tilstanden.

Mer forskning er nødvendig, men det er mulig at det vil vise seg at GDF 15 er den utløsende årsaken for hyperemesis. Det åpner muligheten for effektiv behandling, for eksempel ved å blokkere reseptoren GFRAL (reseptoren for GDF 15).

Behandling

Hyperemesis krever ofte sykehusinnleggelse. Da gir man væske og elektrolytter intravenøst for å korrigere væskebalansen. Kvalmen blir forsøkt behandlet med kvalmestillende midler. Å sørge for riktig ernæring er et viktig mål, og hvis matinntaket ikke er adekvat over tid, er det aktuelt med intravenøs ernæring.

Uten behandling kan hyperemesis være en alvorlig tilstand som i verste fall kan føre til døden.

En fryktet komplikasjon er Wernickes encefalopati, som skyldes mangel på B-vitaminet tiamin. Dette vitaminet må derfor tilføres.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev John Engebretsen

Hyperemesis kommer fra gresk — bør føyes til.

svarte Halvard Hiis

Hei, John. Takk for kommentaren. Det er nå rettet opp. Hilsen Halvard i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg