Store norske leksikon

International Classification of Diseases and Related Health Problems

International Classification of Diseases and Related Health Problems, 10th edition, ICD-10, den 10. revisjon av den internasjonale statistiske klassifikasjon av sykdommer og beslektede helseproblemer. ICD-10 er utarbeidet av Verdens Helseorganisasjon og utkom i 1992. Den har etter dette gjennomgått mindre revisjoner. ICD-10 er den hittil siste i en lang rekke av klassifikasjoner publisert siden 1893. Da ble den første internasjonale listen over dødsårsaker publisert (Bertillonklassifikasjonen).

ICD-10 klassifiserer sykdommer i 17 ulike sykdomsgrupper. Dessuten er det kapitler for medfødte misdannelser, deformiteter og kromosomavvik; symptomer, tegn og unormale medisinske funn; skader, årsaker til sykdommer og skader, samt et eget kapitel for å klassifisere faktorer som har betydning for helsetilstand og kontakt med helsetjenesten.

Ved klassifikasjon og diagnose av psykiske lidelser kan man i liten grad bruke biologiske undersøkelser alene for å stille en diagnose. For å sikre at helsepersonell legger samme kriterier til grunn når de stiller psykiatriske diagnoser, har Verdens Helseorganisasjon utgitt utdypende beskrivelser av hvilke symptomer og tegn som skal finnes for å stille en bestemt psykiatrisk diagnose.

ICD-10 ble innført som offisiell norsk klassifikasjon av psykiske lidelser i 1997. Den ikke-psykiatriske delen av ICD-10 ble tatt i bruk i Norge i 1999.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.