Store norske leksikon

International Classification of Diseases and Related Health Problems

International Classification of Diseases and Related Health Problems, 10th edition, ICD-10, den 10. revisjon av den internasjonale statistiske klassifikasjon av sykdommer og beslektede helseproblemer. ICD-10 er utarbeidet av Verdens Helseorganisasjon og utkom i 1992. Den har etter dette gjennomgått mindre revisjoner. ICD-10 er den hittil siste i en lang rekke av klassifikasjoner publisert siden 1893. Da ble den første internasjonale listen over dødsårsaker publisert (Bertillonklassifikasjonen).

ICD-10 klassifiserer sykdommer i 17 ulike sykdomsgrupper. Dessuten er det kapitler for medfødte misdannelser, deformiteter og kromosomavvik; symptomer, tegn og unormale medisinske funn; skader, årsaker til sykdommer og skader, samt et eget kapitel for å klassifisere faktorer som har betydning for helsetilstand og kontakt med helsetjenesten.

Ved klassifikasjon og diagnose av psykiske lidelser kan man i liten grad bruke biologiske undersøkelser alene for å stille en diagnose. For å sikre at helsepersonell legger samme kriterier til grunn når de stiller psykiatriske diagnoser, har Verdens Helseorganisasjon utgitt utdypende beskrivelser av hvilke symptomer og tegn som skal finnes for å stille en bestemt psykiatrisk diagnose.

ICD-10 ble innført som offisiell norsk klassifikasjon av psykiske lidelser i 1997. Den ikke-psykiatriske delen av ICD-10 ble tatt i bruk i Norge i 1999.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.