Juklerød-saken

Arnold Juklerød i sitt telt utenfor Gaustad sykehus under innledningen av sultestreiken, 22. mai 1985. I bakgrunnen inngangen til sykehusets Velferdsbygg. Juklerød hadde da vært på Gaustad siden han ble tvangsinnlagt i 1974. Han kjempet mot diagnosen som ble stilt den gang, og som fortsatt stod i journalene.
Arnold Juklerød
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Juklerød-saken var striden mellom skytebas Arnold Juklerød (1925–1996) og Gaustad sykehus.

Juklerød var tvangsinnlagt på Gaustad sykehus i 1971–1972 og igjen fra 1974 med diagnosen paranoia, en diagnose han selv sterkt bestred riktigheten av. Da han ble utskrevet i 1985, nektet han å avslutte sitt opphold ved sykehuset, i protest mot diagnosen og det han oppfattet som skadelig psykiatrisk behandling. Frem til sin død i 1996 oppholdt han seg på Gaustad sykehus' område mot sykehusets vilje, dels i telt, dels i en brakke utenfor inngangen til velferdsbygget, dels i byggets korridorer. Han anla sak mot sykehuset for å få tvangsinnleggelsene fra 1971 og 1974 kjent ugyldige, men tapte.

Juklerød-saken fikk betydelig omtale og bidro til å rette oppmerksomhet mot psykiatriske pasienters situasjon. Den førte med seg styrking av rettsvernet for psykiatriske pasienter, blant annet gjennom lettere adgang til journalinnsyn og mer pågående kritikk fra opinionen av lukkede psykiatriske systemer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg