Legemiddelindustrien

Artikkelstart

Legemiddelindustrien er en bransjeforening for industribedrifter som utvikler, produserer eller markedsfører legemidler (spesialpreparater) i Norge.

Faktaboks

Også kjent som
LMI, tidligere: Legemiddelindustriforeningen

LMI er medlem av arbeidsgiverforeningen Norsk Industri. LMI har kontorer på Majorstua i Oslo.

Virksomhet

LMIs viktigste virksomheter er organisert som egne selskaper:

  • Felleskatalogen AS utgir Felleskatalogen, som er en katalog over farmasøytiske preparater til humant bruk som blir markedsført i Norge. De gir også ut en tilsvarende katalog for veterinærmedisin, Veterinærkatalogen. Disse ble utgitt siste gang som papirkataloger i 2018, deretter finnes de kun som digitale løsninger.
  • Farmastat AS er et statistikkselskap som samler og distribuerer informasjon som angår legemiddelforbruket.
  • NOMVEC (The Norwegian Medicines Verification Company) er et selskap som utvikler og iverksetter en e-godkjent database for farmasøytiske produkter i Norge.

Under LMI hører Utdanning av legemiddelkonsulenter, som står bak grunnutdannelsen av legemiddelkonsulenter. LMI har også ansvaret for Den norske legeforening og LMIs Råd for legemiddelinformasjon, som fører tilsyn med at informasjon og reklame i forbindelse med markedsføringen skjer i henhold til forskrifter om reklame for legemidler.

Historikk

De norske industriselskapene var først organisert i Norges Farmasøytisk-Kjemiske Industriforening (NO-FA-KI) fra 1945. Denne ble omorganisert i 1966 og Norges Medisinalindustris Felleskontor ble opprettet. Det endret navn i 1987 til Norges Medisinindustriforening, forkortet NOMI.

Utenlandsk farmasøytisk industri med representantkontor i Norge organiserte seg i 1948 i Forening for Norske Representanter for Utenlandske Farmasøytiske Fabrikker (NO-RE-FARM).

I 1994 gikk NOMI og NO-RE-FARM sammen til en felles bransjeorganisasjon for norsk og utenlandsk legemiddelindustri, Legemiddelindustriforeningen (LMI). I 2012 ble navnet forenklet til Legemiddelindustrien.

Les mer i Store norske leksikon

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg