Oslo legevakt er en legevakt i Oslo som ble etablert i 1900 som Kristiania kommunale lægevaktstation. Legevakten har både kommunale og statlige ansvarsområder. På vegne av kommunen driver legevakten allmenlegevakt, overgrepsmottak, akuttmottak og observasjonspost. På vegne av staten driver legevakten, gjennom helseforetaket Oslo universitetssykehus, psykiatrisk legevakt og skadelegevakt, samt radiologisk enhet.

Oslo universitetssykehus HF eies av det regionale helseforetaket Helse Sør-Øst, som har ansvaret for spesialhelsetjenester i Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Telemark, Innlandet og Agder.

Historikk

Historien til Oslo legevakt starter i 1859 da Kroghstøttens sykehus ble etablert i Storgata 40 i Oslo. I 1900 etablerte Kroghstøttens sykehus en legevakttjeneste i sin avdeling for kirurgi. Tjenesten fikk navnet Kristiania kommunale lægevaktstation, og tre år senere, i 1903, ble sykehusets virksomhet innen kirurgi flyttet til Ullevål sykehus, mens legevakten ble en selvstendig avdeling.

Kroghstøttens sykehus ble i 1916 en egen avdeling under Ullevål sykehus, som i begynnelsen hadde ansvaret for pleiepasienter, før de senere ble omorganisert til en medisinsk avdeling. Fire år senere, i 1920, ble det oppført et likhus på nabotomten.

I 1959 oppførte legevakten et nytt bygg ved siden av den allerede etablerte sykehusbygningen fra 1859, før Oslo kommunale legevakt i 1988 ble skilt ut som en egen virksomhet. Det samme året ble Kroghstøttens tidligere avdeling for rehabilitering flyttet til Ullevål sykehus. Som følge av omorganiseringen ble Kroghstøttens sykehus lagt ned året etter, i 1989.

Oslo legevakt holdt frem til 2023 til i Storgata 40. I nyere tid er sykehusbygningen, likhuset og bygget som huser legevakten blitt vernet av byantikvaren. I november 2023 ble legevakten flyttet til et nytt bygg ved Aker universitetssykehus.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg