PRISM-CV er et differensialdiagnostisk intervju. Formålet med intervjuet er å utrede hvilke lidelser og symptomer en person har fått som følge av rusmiddelbruk og hvilke psykiske lidelser en person har eller har hatt, som ikke har med rusmiddelbruk å gjøre. PRISM-CV foreslår diagnoser basert på diagnosemanualen DSM-IV.

PRISM-CV har retningslinjer for hvordan man skal vurdere informasjonen i intervjuet. Det inkluderer hyppighet og varighetskrav for symptomer, eksplisitte eksklusjonskriterier og beslutningsregler for vanlige kilder til usikkerhet. Dette inkluderer oppfølgingsspørsmål og retningslinjer for å differensiere mellom primære og rusinduserte symptomer, og forventede effekter av ruspåvirkning og abstinens. Rusdelen i PRISM er plassert i begynnelsen av intervjuet, før delene som omfatter de ulike psykiske lidelsene, slik at historien om rusbruk er tilgjengelig når de psykiske lidelsene skal kartlegges.

PRISM ble utviklet av professor Deborah Hasin og hennes gruppe ved Columbia University og New York State Psychiatric Institute tidlig på 1990-tallet. Norsk papirversjon av intervjuet ble utgitt i 2006. Den norske databaserte versjonen (PRISM-CV) av intervjuet ble lansert nasjonalt høsten 2013.

PRISM-CV kan brukes klinisk av helsepersonell som er sertifisert til å bruke intervjuet, hvor man først må gjennomgå todagers opplæring før sertifisering.

Nasjonal kompetansetjeneste ROP har det faglige og administrative ansvaret for den norske versjonen av verktøyet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.