PTVP

PTVP, ballongkateterblokking, åpning av trange hjerteklaffer med ballongkateter, tynt plastkateter med et gjennomgående løp for ledewire og et løp som fører inn i en ballong. Ballongen har en bestemt diameter og fylles og tømmes ved hjelp av væske. Teknikken kan brukes i alle hjertets klaffer. I Norge brukes denne behandlingsteknikken ved de største regionsykehusene.

Faktaboks

Også kjent som
perkutan transluminal valvuloplastikk
perkutan transluminal kommisurotomi

Ved tricuspidal- og pulmonalteknikk fører man kateteret på plass i hjertet gjennom venesystemet, oftest fra lysken. Mitral valvuloplastikk gjøres oftest fra venesiden etter at man med en spesialnål har laget et lite hull som ballongkateteret føres gjennom i skilleveggen mellom hjertets forkamre. Aortaklaffsprengning gjøres enklest ved at man fører kateteret fra lyskepulsåren mot blodstrømmen og gjennon den trange klaffen.

Man oppnår som regel godt og varig resultat dersom forsnevringen skyldes sammenvoksninger på klaffeendene, oftest ved medfødte klaffefeil eller etter giktfeber. Dersom klaffen er sterkt forkalket, er det økt fare for komplikasjoner, og tilbakefallsprosenten er høy (over 50 % i løpet av 6 måneder).

Komplikasjoner

Ved ballongbehandling kan klaffen få rifter og andre skader som kan føre til økt lekkasje. En sjelden, men meget alvorlig komplikasjon er ruptur av hjerteveggen eller de store karene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg