Rift Valley-feber (RVF) er en virusinfeksjon som hovedsakelig gir sykdom hos husdyr, men fra dyr kan infeksjonen overføres til mennesker. RVF er derfor en zoonose.

Faktaboks

Etymologi

Først påvist i Rift Valley i Kenya 1931

Også kjent som

Rift Valley fever

Utbredelse

RVF er endemisk eller er påvist periodisk i de fleste land i Afrika. Det er noen land i Vest-Afrika hvor viruset ikke er påvist, og i Nord-Afrika finnes det bare i Egypt.

Utenom Afrika har det vært et utbrudd i grenseområdene mellom Saudi-Arabia og Jemen. Utbrudd skjer vanligvis i tørre perioder etter kraftig nedbør

RVF hos dyr

Viruset kan gi alvorlig sykdom hos mange dyrearter, særlig hos sauer, men også hos kveg, kameler og geiter. Det er aedesmygg som sprer sykdommen mellom dyr. Yngre dyr får oftere alvorlig sykdom enn eldre. Eksempelvis dør 90 % av lam med RVF, mens dødeligheten hos voksne sauer er 10 %. Infeksjon hos drektige dyr fører som regel til abort. Økning i aborter er en sikker indikator på at et RVF-utbrudd er på gang. Utbrudd har ofte store sosiale konsekvenser med betydelige økonomiske tap og redusert handel. Man har vaksiner som brukes til dyr, og vaksinasjonsprogram må settes i gang når det mistenkes at det er fare for et utbrudd.

Smitte til mennesker

Mennesker smittes vanligvis gjennom kontakt med blod eller vevsvæsker fra RVF-infisert dyr. Slik smitte kan skje i slakterier og i veterinærpraksis. Men smitte kan også skje gjennom stikk av aedesmygg infisert med virus. Smitte fra person til person er ikke rapportert.

Symptomer og tegn

De fleste som blir smittet av RVF-virus får ingen eller mild sykdom. Ca. 10% får alvorlig sykdom, som kan inkludere alvorlig øyesykdom, hjernebetennelse og/eller alvorlige blødninger, som er årsaken i de tilfeller RVF fører til død.

Diagnostikk

Diagnosen stilles gjennom ulike laboratorietester, for eksempel med PCR tidlig og antistoffpåvisning seinere i forløpet.

Behandling

Vi har ingen effektiv antiviral behandling å gi, men pasienter må tilbys symptomatisk behandling avhengig av alvorligheten i sykdomsbildet.

Forebygging

Mennesker kan unngå å bli smittet ved å bruke nødvendig beskyttelse når man risikerer eksponering for blod og vev fra dyr i RVF-områder. I tillegg vil bruk av myggmidler og impregnerte myggnett være viktige beskyttelsestiltak. Vi har ingen tilgjengelig vaksine til bruk hos mennesker.

Viktige utbrudd etter 2000

I 2000 var det et utbrudd i grenseområdet mellom Saudi-Arabia og Jemen. Det var første gang sykdommen ble påvist utenfor Afrika. I 2006 var det et større utbrudd i Kenya, Tanzania og Somalia. I 2010 var det et utbrudd i Sør-Afrika. Der var det 172 tilfeller av sykdom hos mennesker og 15 dødsfall. De fleste hadde vært i kontakt med RVF-infiserte kveg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg