Starlings lov

Artikkelstart

Starlings lov, sier at økt blodfylling av hjertets ventrikler under fyllingsfasen (hvilefasen, diastolen) fører til økt slagvolum. Dette skyldes at hjertemuskelfibrenes lengde, som bestemmes av omfanget av venøs fylling, ikke er optimal. Under strekk vil hjertemuskelfibrene nærme seg sin optimale lengde, med det resultat at det skjer en kraftigere og mer fullstendig sammentrekning (kontraksjon) i sammentrekningsfasen (systolen). Dette er nyttig på to måter:

Hvis en av de to hjerteventriklene en kort stund mottar mer blod enn den andre, vil den ujevne fordelingen av blodstrøm mellom høyre og venstre hjertehalvdel raskt bli utjevnet ved hjelp av denne mekanismen.

Når et større pumpevolum (minuttvolum) kreves, slik som for eksempel under muskelarbeid, vil den venøse tilbakestrømningen øke på grunn av en autonomt utløst venesammentrekning. Det fører til økt diastolisk fylling, strekk av hjertemuskelfibrer og økt slagvolum. Starlingmekanismen er av spesiell betydning hos pasienter som har fått implantert et nytt hjerte, som vil mangle autonom innervasjon.

Loven har fått navn etter den britiske fysiologen Ernest Henry Starling (1866–1927).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg