Statens helseundersøkelser, SHUS, tidligere Statens skjermbildefotografering, institusjon som arbeidet innen områdene hjerte-kar-sykdommer, støvlungesykdommer, tuberkulose, livmorhalskreft og mammografi.

Oppgavene ble i 2002 dels overført til Nasjonalt folkehelseinstitutt, del til det nyopprettede Sosial- og helsedirektoratet.

Institusjonen ble opprettet i 1943 for å gjennomføre skjermbildefotografering. Fra slutten av 1940-årene omfattet undersøkelsene også tuberkulinprøving og BCG-vaksinasjon. Tuberkulosevaksinasjonsloven av 12. desember 1947 fastsatte fremmøteplikt til disse undersøkelsene. Virksomheten rettet mot tuberkulose nådde høyeste omfang i begynnelsen av 1960-årene, da det årlig ble skjermbildefotografert nær ½ million personer ved hjelp av åtte ambulerende arbeidslag med seks skjermbildebusser og to skjermbildebåter. Arbeidet var sluttsteinen i bekjempelsen av tuberkulose som folkesykdom i Norge og har stått som et internasjonalt mønster. Masseundersøkelsene ble i 1970-årene erstattet med skjermbildefotografering av personer med særlig høy risiko for tuberkulose, og institusjonens virksomhet ble i større grad rettet mot nye folkesykdommer.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.