Statens helseundersøkelser

Artikkelstart

Statens helseundersøkelser, forkortet SHUS, var en institusjon som arbeidet innen områdene hjerte- og karsykdommer, støvlungesykdommer (pneumokoniose), tuberkulose, livmorhalskreft og mammografi.

Faktaboks

Også kjent som

SHUS

Oppgavene ble i 2002 dels overført til Nasjonalt folkehelseinsitutt (i dag Folkehelseinstituttet), dels til det da nyopprettede Sosial- og helsedirektoratet (i dag Helsedirektoratet).

Historikk

Institusjonen ble opprettet i 1943 med navnet Statens skjermbildefotografering for å gjennomføre skjermbildefotografering. Fra slutten av 1940-årene omfattet undersøkelsene også tuberkulinprøving og BCG-vaksinasjon.

Tuberkulosevaksinasjonsloven av 12. desember 1947 fastsatte fremmøteplikt til disse undersøkelsene. Virksomheten rettet mot tuberkulose nådde høyeste omfang i begynnelsen av 1960-årene, da det årlig ble skjermbildefotografert nær en halv million personer ved hjelp av åtte omflyttende arbeidslag med seks skjermbildebusser og to skjermbildebåter. Arbeidet var sluttsteinen i bekjempelsen av tuberkulose som folkesykdom i Norge og har stått som et internasjonalt mønster. Masseundersøkelsene ble i 1970-årene erstattet med skjermbildefotografering av personer med særlig høy risiko for tuberkulose, og institusjonens virksomhet ble i større grad rettet mot nye folkesykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg