Statens helseundersøkelser, SHUS, tidligere Statens skjermbildefotografering, institusjon som arbeidet innen områdene hjerte-kar-sykdommer, støvlungesykdommer, tuberkulose, livmorhalskreft og mammografi.

Oppgavene ble i 2002 dels overført til Nasjonalt folkehelseinstitutt, del til det nyopprettede Sosial- og helsedirektoratet.

Institusjonen ble opprettet i 1943 for å gjennomføre skjermbildefotografering. Fra slutten av 1940-årene omfattet undersøkelsene også tuberkulinprøving og BCG-vaksinasjon. Tuberkulosevaksinasjonsloven av 12. desember 1947 fastsatte fremmøteplikt til disse undersøkelsene. Virksomheten rettet mot tuberkulose nådde høyeste omfang i begynnelsen av 1960-årene, da det årlig ble skjermbildefotografert nær ½ million personer ved hjelp av åtte ambulerende arbeidslag med seks skjermbildebusser og to skjermbildebåter. Arbeidet var sluttsteinen i bekjempelsen av tuberkulose som folkesykdom i Norge og har stått som et internasjonalt mønster. Masseundersøkelsene ble i 1970-årene erstattet med skjermbildefotografering av personer med særlig høy risiko for tuberkulose, og institusjonens virksomhet ble i større grad rettet mot nye folkesykdommer.

    Foreslå endringer i tekst

    Foreslå bilder til artikkelen

    Kommentarer

    Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

    Du må være logget inn for å kommentere.