Faktaboks

Statens helseundersøkelser

SHUS

Statens helseundersøkelser, forkortet SHUS, var en institusjon som arbeidet innen områdene hjerte- og karsykdommer, støvlungesykdommer (pneumokoniose), tuberkulose, livmorhalskreft og mammografi.

Oppgavene ble i 2002 dels overført til Nasjonalt folkehelseinsitutt (i dag Folkehelseinstituttet), dels til det da nyopprettede Sosial- og helsedirektoratet (i dag Helsedirektoratet).

Historikk

Institusjonen ble opprettet i 1943 med navnet Statens skjermbildefotografering for å gjennomføre skjermbildefotografering. Fra slutten av 1940-årene omfattet undersøkelsene også tuberkulinprøving og BCG-vaksinasjon.

Tuberkulosevaksinasjonsloven av 12. desember 1947 fastsatte fremmøteplikt til disse undersøkelsene. Virksomheten rettet mot tuberkulose nådde høyeste omfang i begynnelsen av 1960-årene, da det årlig ble skjermbildefotografert nær en halv million personer ved hjelp av åtte omflyttende arbeidslag med seks skjermbildebusser og to skjermbildebåter. Arbeidet var sluttsteinen i bekjempelsen av tuberkulose som folkesykdom i Norge og har stått som et internasjonalt mønster. Masseundersøkelsene ble i 1970-årene erstattet med skjermbildefotografering av personer med særlig høy risiko for tuberkulose, og institusjonens virksomhet ble i større grad rettet mot nye folkesykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg