Skogflått, Ixodes ricinus, voksen hunn. Av Håvard Øyrehagen ved Folkehelseinstituttet

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Skogflåttencefalitt er hjernebetennelse (encefalitt) med TBE-viruset. I Vest-Europa overføres viruset av skogflått (Ixodes ricinus), i Øst-Europa og østover til Beringstredet av taigaflått (Ixodes persulcatus).

Faktaboks

Også kjent som

Tick Borne Encephalitis, TBE

Symptomene kan være feber, hodepine og muskelsmerter i starten, og så kan det oppstå en hjernebetennelse. Symptomene er da blant annet søvnløshet, forvirring og nakkestivhet.

Sykdommen kan diagnostiseres med en blodprøve eller ved å teste væsken i hjernen og ryggmargen (spinalpunksjon). Det finnes ingen direkte behandling mot viruset, men symptomene kan lindres. Det finnes vaksine mot sykdommen.

Forekomst i Norge

TBE-virus er påvist hos flått langs kysten fra Østfold og helt nord til Bodø.

Encefalitt har vært et tallmessig lite problem med mellom 6 og 14 rapporterte tilfeller årlig i perioden 2010–2017. Alle har vært i kystområder i Agder, Vestfold eller Telemark samt ett tilfelle i Buskerud. I tillegg er det diagnostisert enkelte tilfeller hvor sykdommen er ervervet i andre europeiske land.

Smitte

Smitte skjer gjennom spytt fra flått, når flåtten suger blod. TBE smitter ikke fra person til person.

Symptomer og funn

Sykdommen har vanligvis et mildt forløp hos barn, men kan hos voksne og spesielt eldre gi alvorlig sykdom.

Inkubasjonstiden er vanligvis én til to uker. Det første pasienten merker er vanligvis feber, hodepine og muskelsmerter. Etter et feberfritt opphold på cirka én uke får om lag én av tre smittede symptomer og tegn på hjernehinnebetennelse (meningitt) og hjernebetennelse (encefalitt): søvnløshet, forvirring, eventuelt oppkast og nakkestivhet og utvikling av lammelser.

Komplikasjoner

Sykdommen medfører ofte en langvarig rekonvalesensperiode (opptil flere år) med hodepine etter fysiske og psykiske anstrengelser, konsentrasjonsvansker og søvnplager.

Dødeligheten hos pasienter med hjernebetennelse er 1–2 prosent.

Diagnostikk

Infeksjonen påvises gjennom påvisning av antistoffer mot TBE-virus i en blodprøve. Antistoffer kan også påvises i spinalvæsken, hvor man for øvrig har funn som ved serøs meningitt.

MR av hodet viser hos noen pasienter karakteristiske forandringer i basalgangliene.

Behandling

Det er ingen behandling mot selve viruset. Behandlingen retter seg derfor mot å lindre symptomene, for eksempel med smertestillende midler.

Forebyggende tiltak

Ved ferdsel i områder med mye flått, anbefales bruk av lange beinklær. Bruk av insektmidler på hud og klær vil redusere antall flått som fester seg.

Det finnes vaksine mot skogflåttencefalitt. Grunnvaksinasjon består av tre doser. Barn og voksne som ferdes mye i skog og mark og som erfaringsmessig blir bitt av flått, bør vurdere vaksinasjon. I Norge vil det kunne gjelde i kystkommunene i Agder, Vestfold, Telemark og Buskerud. Selv om viruset er påvist i flått i andre fylker, må risikoen der anses som svært liten.

Vaksinen er også aktuell for skogsarbeidere, orienteringsløpere og andre som oppholder seg mye i naturen. Det er også aktuelt å vaksinere personer som skal oppholde seg i skogsområder i utlandet hvor sykdommen er endemisk. Det kan for eksempel gjelde enkelte reisende til Sentral- og Øst-Europa, Baltikum og områder på vestkysten av Sverige.

Beslektet virus

Viruset er nært beslektet med RSSE-viruset (etter Russian Spring-Summer Encephalitis) som forekommer i Asia og østlige deler av Europa. Dette viruset overføres av taigaflått (Ixodes persulcatus) og forårsaker en mer alvorlig form for hjernebetennelse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg