Verdenshelseorganisasjon, også kjent som WHO eller World Health Organization er en internasjonal organisasjon for helsespørsmål; frittstående særorganisasjon tilsluttet De forente nasjoner (FN), opprettet 7. april 1948 med Norges daværende helsedirektør Karl Evang som en av initiativtagerne. 7. april markeres årlig som Verdens helsedag.

Verdens helseorganisasjon arbeider ut fra en definisjon av helse som «en tilstand av komplett fysisk, psykisk og sosialt velvære og ikke bare fravær av sykdom eller lyte». Organisasjonen har fire definerte hovedoppgaver: 1) å gi veiledning og råd i helsespørsmål, 2) å sette globale standarder for helse, 3) å samarbeide med regjeringer for å styrke nasjonale helseprogrammer og 4) å utvikle og formidle tjenlig helseteknologi, informasjon og standarder.

Organisasjonen bistår ikke medlemslandene med økonomiske midler, men koordinerer arbeidet for å bedre internasjonal helse og gir medlemslandene råd om oppbygging og administrasjon av helsevesenet. Mye av innsatsen retter seg mot smittsomme sykdommer og helseproblemer i utviklingsland. Verdens helseorganisasjon driver f.eks. en verdensomspennende overvåking av smittsomme sykdommer, se internasjonalt helsereglement. Organisasjonens største suksess så langt er utryddelsen av kopper (det siste kjente tilfellet ble diagnostisert i 1977, jf. vaksinering). Utryddelse av poliomyelitt er et av organisasjonens definerte mål, og to andre viktige satsningsområder er kampen mot røyking og kampen mot malaria.

Verdens helseorganisasjon har 193 medlemsland. Organisasjonsstrukturen er desentralisert med hovedkvarter i Sveits (Genève) og regionkontorer i Europa (København), Afrika (Brazzaville), Amerika (Washington D.C.), Midtøsten (Kairo), Sørøst-Asia (New Delhi) og Vestre Stillehavsområdet (Manila).

Organisasjonens øverste myndighet er Verdens helseforsamling, som møter hvert år i mai, trekker opp linjene for virksomheten, fastsetter budsjettet og velger styremedlemmer (Executive Board) og generaldirektør. Styret består av 32 medlemmer som møtes to ganger i året og forbereder saker til helseforsamlingen. Generaldirektøren velges på åremål for 5 år.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.