Absorpsjon, opptak av væsker, gasser eller andre stoffer gjennom hud, slimhinner, blodkar, lymfekar eller andre vev i kroppen.

Absorpsjonsgrad og hastighet avhenger av konsentrasjonsgradient, permeabilitet og absorpsjonsflatens areal, et stoffs molekylstørrelse og ladning, forholdet mellom stoffets fettløselighet og vannløselighet, og om absorpsjonen skjer ved ren diffusjon eller også ved hjelp av spesielle transportproteiner (fasilitert eller aktiv transport).

I fysiologien brukes begrepet absorpsjon om oppsuging av stoffer fra magesekk og tarm til blod og/eller lymfe. Det gjelder først og fremst nedbrytningsproduktene av de energiholdige næringsstoffene proteiner, karbohydrater og fettstoffer (henholdsvis aminosyrer, glukose og fettsyrer), samt vann, vitaminer og mineraler. Også mange medikamenter og en del giftstoffer kan absorberes.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.