albuebeinsnerven

Artikkelstart

Albuebeinsnerven, nervus ulnaris, er en av armens hovednerver, som en del av halsnervefletningen (plexus brachialis). Røttene går ut fra 8. halssegment og 1. brystsegment i ryggmargen, og er med på å danne halsnervefletningens mediale fasikkel (fasciculus medialis). Nerven ligger medialt for armhulearterien (arteria axillaris), og går langs nedre rand av den lille brystmuskel (musculus pectoralis minor) og fortsetter langs innsiden av overarmen. Her går det ingen sidegrener ut fra nerven. I albueregionen ligger nerven i en beinfure, sulcus nervi ulnaris (ulnarfuren), bak den indre albueknoke (epicondylus medialis), og ligger utsatt for trykk. Slikt trykk kan gi såkalt «enkemannsstøt». Nerven går videre nedover underarmen fortil gjennom en åpning mellom de to hoder av en av håndleddets bøyemuskler (musculus flexor carpi ulnaris). Like ovenfor nedre ende av albuebeinet (ulna) avgir nerven en sidegren til lillefingeren, deler av ringfingeren og innsiden av langfingeren. Resten av nerven går inn i håndflaten gjennom Guyons kanal, hvor noen av håndmusklene forsynes med nervetråder:

  • hele muskulaturen i lillefingerballen (hypothenar)
  • mellomhåndsmusklene (musculi interossei)
  • 3. og 4. ormmuskel (musculus lumbricalis)
  • muskler på tommelfingersiden (musculus adductor pollicis og deler av musculus flexor pollicis brevis)

Også huden på lillefingeren, utsiden av ringfingeren og tilsvarende del av håndflaten forsynes av albuebeinsnerven.

Skade på nerven

Selv om nerven kan skades i hele sin lengde, skjer skaden oftest ved albuen eller håndflaten. De vanligste årsaker til skade på nerven er direkte skade, leddforandringer som følge av slitasje (artrose), fortykkelser i beinet som følge av infeksjoner i leddet, eller som følge av et brudd.

Høy ulnar lammelse

Hvis nerven er skadet i høyde med albuen, kalles det en høy ulnar lammelse. Denne kjennetegnes ved forskjellige funksjonsforstyrrelser i håndens små muskler. For eksempel kan en ikke spre fingrene ut som en vifte. Pasienten klarer ikke å holde et stykke papir mellom tommel- og pekefinger, eller bøye det første fingerleddet på 4. og 5. finger. Fordi 2. og 3. finger ikke lenger kan strekkes helt ut, får en den såkalte klostillingen av hånden. Tommelfingeren kan ikke føres inn mot hånden. Dessuten blir håndens bøyning (fleksjon) svekket, fordi flere muskler svikter. Dette kan også finnes ved leddgikt i albuen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg