alternativ medisin

Alternativ medisin. Kinesisk akupunkturskjema fra Ming-dynastiets tid. Det viser sentrale punkter, hvor energistrømmen skal kunne påvirkes, og meridianer, hvor energien skal knytte organene sammen. Nålestikkpunktene ligger tettest på beinet og ved muskelfestene.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Alternativ medisin, samlebetegnelse på behandlingsformer som i hovedsak eksisterer og benyttes utenfor kunnskapsbasert medisin.

Kommentarer (3)

skrev Sven Nero Kruenes

Artikkelen definerer alternativ medisin som samlebetegnelse på medisinske behandlingsmetoder som står utenfor den etablerte skolemedisinen". Det sier jo ingenting om hvorfor disse behandlingformene "står utenfor", og uttrykket "den etablerte skolemedisinen" antyder at forklaringen er tradisjon og konservatisme. Alternativ medisin er er realiteten en betegnelse på behandlingsformer som ikke har en dokumentert positiv helseeffekt. Begrepet "skolemedisin" (og "vestlig medisin") er dessuten litt misvisende; Det som kjennetegner vitenskaplig medisin er ikke at den undervises i på skoler, men at den har en påviselig effekt.

svarte Georg Kjøll

Hei Sven. Takk for innspill og gode poenger rundt begrepsbruken her. Vi har fått tips om flere steder på dette fagfeltet hvor det er inkonsekvens, og upresist og til dels feil innhold hos oss, så jeg skal prioritere å finne en fagansvarlig og jobbe med revisjonen av dette stoffet framover. Alt godt fra Georg

svarte Georg Kjøll

Hei igjen Sven. Vi har nå begynt revisjonen av stoffet på alternativ medisin, og jeg har lagt samleomtalen i artikkelen "alternativ behandling", som er lenket til over. Der har jeg fjernet omtalen av alternativ behandling som noe "utenfor" skolemedisinen, og den er karakterisert som behandlingsformer som ikke "utformes eller tilbys på bakgrunn av å ha en klinisk dokumentert effekt."Vi fortsetter å jobbe videre med dette stoffet, og jeg tar mer enn gjerne imot flere innspill på artiklene, det er til stor hjelp i arbeidet!Alt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg