Ambulansearbeider er en lovbeskyttet tittel på helsepersonell som har autorisasjon som ambulansearbeider etter helsepersonelloven. De fleste ambulansearbeidere arbeider som personell i ambulansetjenesten. Ambulansearbeidere kan også arbeide som ressurskoordinatorer eller nødmeldeoperatør ved de akuttmedisinske kommunikasjonssentralene (AMK-sentral). Enkelte jobber også som redningsmann på luftambulanse, som ambulansearbeider på ambulansefly, eller i det private, for eksempel innen bedriftsindustrivern, arrangementsvirksomhet og skipsfart.

Autorisasjon som ambulansearbeider bygger på fagbrev. Dette kan oppnås ved bestått fagprøve som praksiskandidat med lang og allsidig praksis i faget, eller etter fastsatt opplæring gjennom videregående skole og påfølgende læretid. Skoleåret 2016-2017 var det 276 som besto fagprøven i ambulansefaget.

Ambulansepersonell i Norge har tradisjonelt ikke hatt krav om høyskoleutdanning, men det er blitt opprettet bachelorutdanning for ambulansearbeidere ved flere høyskoler og universiteter. Slike ambulansearbeidere har fått den engelske tittelen paramedic, på norsk paramedisiner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

8. mars 2013 skrev Svein Sæverås

Artikkelen er samlet sett lite dekkende, og bør endres.Arbeidssted: Forslag: "Ambulansearbeidere kan også arbeide i AMK-sentraler, som ressurskoordinator" Begrunnelse: Dette er systematisert, slik at autoriserte ambulansearbeidere har funksjonen med å koordinere ambulanseressurser. Problemstillingen er fremme blant annet i tilsynssaker, noe som tilsier at Snl bør ha denne yrkesfunksjonen med under yrkesbeskrivelsen.Utdanning: Her er artikkelen nokså upresis. Det store flertall har ikke opplæring fra videregående skole ("opplæring" er begrepet i opplæringslova, og det bør brukes også her. "Utdanning" benyttes om høyere og forskningsbasert utdanning)

Derimot har ambulansearbeider vanligvis fagbrev som praksiskandidat, etter reglene i opplæringslova § 3-5. Andel praksiskandidater er nok over 80 %.

Forslag: "Amblulansearbeider har fagbrev, ofte som praksiskandidat med lang og allsidig praksis i faget. Eventuelt etter opplæring og læretid gjennom videregående skole"

10. mars 2013 svarte Geir Sverre Braut

Takk for konstruktivt innspill. Jeg har forsøkt å justere teksten i samsvar med dine påpekninger.Med hilsenGeir Sverre Braut

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.