Analt samleie er innføring av penis i endetarmsåpningen (= anus, derav analt). Blant homoseksuelle forekommer anale samleier forholdsvis ofte, men slett ikke alltid. Blant heteroseksuelle vil i regelen ikke analt samleie være den foretrukne form for samleieaktivitet, men undersøkelser som for eksempel viser forekomst av kjønnsvorter (kondylomer) rundt endetarmsåpingen antyder at hyppigheten av anale samleier er økende. Analt samleie er sannsynligvis blitt mer vanlig som en seksuell variasjonsform, eller som en eksperimenterende seksuell aktivitet.

Ved anale samleier kan anus og rektumslimhinnen skades, men slike skader er sjeldne og kan unngås ved at en bruker god tid, er forsiktige fra begynnelsen og anvender glidemiddel. En bør også være nøye med hygienen for å unngå infeksjoner. Dersom en mann har analt samleie med en kvinne, er det vesentlig at penis ikke etterpå føres inn i skjeden (vagina). Det kan medføre at bakterierike avføringsrester følger med penis inn i skjeden.

  • Gabrielsen, Endre. (2012). Humant papillomavirus : en litteraturstudie om HPV, dets relasjon til cancer og tiltak mot videre spredning av virus, Munin, open research archive, UiT Norges arktiske Universitet

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.