Anilin er en fargeløs væske som mørkner i lys. Den er meget giftig og tas opp gjennom hud. Luktgrense under 1 mg/m3. Anilin omdanner hemoglobin til methemoglobin som ikke kan transportere oksygen. Anilinforgiftning medfører blålig hudfarge og etter hvert blodmangel (anemi) når methemoglobinholdige blodceller fjernes fra sirkulasjonen.

Faktaboks

Uttale
anilˈin
Også kjent som
aminobenzen, C6H5NH2

Anilin er utgangspunkt for produksjon av flere fargestoffer (anilinfarger), febernedsettende og smertestillende medikamenter (acetanilid, fenacetin).

Aniliner er aromatiske aminer der ett eller flere hydrogenatomer i benzen er erstattet med aminogruppe (NH2), eksempler er toluidin, klortoluidin og aminofenol samt benzidin. Mange nær beslektede aromatiske aminer er kreftfremkallende (blærekreft). Det er usikkert om anilin i seg selv er kreftfremkallende hos mennesker, men bruk krever strenge vernetiltak for å forebygge helseskade.

Anilinforgiftning

Anilinforgiftning, anilisme, er en forgiftning som tidligere ikke sjelden oppstod i kjemisk industri ved søl av anilin på huden eller innånding av damp. Vernetiltak er særdeles viktig da stoffet tas lett opp fra hud og lunger. Kan medføre skade på lever og milt og skader transporten av oksygen i blodcellene. Hud og lepper blir blåfiolette (cyanose) og bleke som følge av mangel på oksygenrikt blod fordi det dannes methemoglobin. Anemi inntrer når blodcellene med methemoglobin forsvinner fra blodet. Symptomene er delvis relatert til graden av oksygenmangel, og alvorlige forgiftninger kan være dødelige.

Behandling

En pasient som får sterk blåfarge må øyeblikkelig fjernes fra det farlige området og føres ut i frisk luft. Det anbefales å vaske vedkommende grundig med vann og fjerne forurensede klær. Lege må tilkalles. Oksygen må tilføres, og en oppløsning metylenblått (motgift) kan gis intravenøst. Iblant er det nødvendig med blodoverføring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg