Ankelledd, articulatio talocruralis, leddforbindelsen mellom leggen (crus) og dens knokler: skinnebenet (tibia), leggbenet (fibula), og fotens vristben (talus). Det omtales også som øvre ankelledd og fungerer som et hengselledd.

Vristbenet har en valseformet overflate (trochlea tali), som skinnebenet og leggbenet slutter seg gaffelformet omkring. Selve tyngden overføres til skinnebenet. Sideflatene dannes av skinnebenets ankelknoke på innsiden (malleolus medialis) og den nederste, fortykkede delen av leggbenet på utsiden (malleolus lateralis). Begge disse bena holdes sammen ved hjelp av kraftige, stramme bånd, og de griper over vristbenet som en gaffel og ruller frem og tilbake når vi går.

Sidestabiliteten i foten forsterkes ytterligere ved ligamenter (bånd), mest på innsiden (ligamentum deltoideum), mens det på lateralsiden er forholdsvis svake båndforbindelser, både mellom hælbenet og leggbenet (ligamentum calcaneo-fibulare) og mellom vristbenet og leggbenet (ligamentum talofibulare anterius). Leddkapselen er fortil og baktil tynn og har folder som gjør hengselbevegelsen mulig.

Fordi vristbenets valse er bredest fortil, blir leggbensgaffelen spent når man løfter forfoten (dorsalfleksjon), men slapp når foten senkes (plantarfleksjon). Foten beveges derfor lettest nedover; bevegelsesutslaget er omtrent 60–80°.

Forstuing (distorsjon) med overstrekking av leddbåndene skjer forholdsvis hyppig i ankelen, mest på utsiden fortil. Hyppige forstuinger kan føre til at leddet blir slarkete og løst i sideretningen, slik at leddbåndet til slutt ryker. Særlig kraftige forstuinger kan også føre til at en liten benbit rives løs sammen med leddbåndets feste på den ytre ankelknoken (avrivningsfraktur). Slike skader krever gjerne kirurgisk behandling, ellers behandles en forstuing som regel med elastisk bind. Se leddforstuing.

Ikke sjelden er ustabilt skotøy (høye hæler, tresko) årsaken til at man vrikker ankelen. Se også leddluksasjon. Også brudd av leggbenet eller skinnebenet kan forekomme ved at store krefter får virke på ankelleddet (fall på ski). Se ankelbrudd.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.