ansiktsben

Hodeskallen sett fra siden.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Ansiktsben er de delene av hodeskallen som vender fremover og hører til ansiktet. Det er i alt 15 knokler, hvorav tolv vanligvis er symmetrisk plassert, seks på hver side:

Faktaboks

også kjent som:

cranium faciale, ossa faciei

  1. overkjevebenet maxilla
  2. ganebenetos palatinum
  3. nesebenetos nasale
  4. tårebenetos lacrimale
  5. kinnbenetos zygomaticum
  6. nedre muslingben – concha nasalis inferior

Pannebenet (os frontale) regnes vanligvis ikke til ansiktsbena. Det består av to deler hos spedbarn, men vokser vanligvis sammen til ett ben fra to–treårsalderen. Hos noen mennesker består pannebenet av to deler hele livet (metopisme), som en anatomisk normalvariant.

Tre ben er uparet:

  1. plogskjærbenet –vomer
  2. silbenetos ethmoidale
  3. underkjevenmandibula

Ofte regnes også tungebenet (os hyoideum) under underkjeven til de uparede ansiktsbena. Regnes også det doble pannebenet med, kan det totale antall ben dermed komme opp i 18.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Per Holck

Kjære Gunn Hild. Takk for påkrevet tilbakemelding vedr. artikkelen "ansiktsben". Jeg er utenlands i øyeblikket (til over weekenden), og vil rette på teksten. Jeg skal legge den opp litt annerledes, siden det omtalte jo bare gjelder for voksne. Vi blir som kjent født med dobbelt panneben og underkjeve. Illustrasjonen til artikkelen synes jeg bør skiftes ut med et bilde forfra. Hilsen Per

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg