ANA (antinukleære antistoffer) er en gruppe antistoffer i blodet. Tilstedeværelse av disse måles ved en blodprøve. Å teste for dette er aktuelt ved mistanke om autoimmun sykdom, særlig systemiske bindevevssykdommer.

Faktaboks

Også kjent som

antinukleære faktorer

ANA består av en gruppe antistoffer som reagerer mot antigener i cellekjerner. Antistoffene er proteiner som dannes når immunsystemet aktiveres. Vanligvis skjer slik immunrespons på grunn av infeksjoner der antistoffene bidrar til at bakterier, virus og andre mikrober uskadeliggjøres.

Ved autoimmune sykdommer dannes antistoffer av ukjente årsaker, og de kan ved en feil angripe kroppens egne celler og organer.

Systemiske bindevevssykdommer diagnostiseres på bakgrunn av symptomer og ulike undersøkelsesfunn. Forekomsten av antistoff er en del av disse.

Det finnes mange ulike undergrupper av ANA som har stor diagnostisk verdi (spesifisitet), blant annet anti-DNA og anti-SM (systemisk lupus erythematosus), SSA og SSB (Sjøgrens syndrom), anti-RNP (MCTD, blandet bindevevssykdom), CENP/anti-centromer og Scl70 (Systemisk sklerose). Imidlertid forekommer sykdommene også uten at ANA (testen har lav sensitivitet) slår ut og en finner ANA også blant friske personer (testen har lav spesifisitet).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg