autorisasjon

Artikkelstart

Autorisasjon er det samme som en godkjennelse eller bemyndigelse.

Faktaboks

Uttale
autorisasjˈon
Etymologi
av latin ‘myndighet’

Helsevesenet

Autorisasjon brukes særlig om tillatelse eller profesjonsgodkjenning som et forvaltningsorgan gir til å utøve bestemte yrker i helsevesenet. Det er 27 yrkesgrupper i den norske helsetjenesten som gis autorisasjon. Denne innebærer at det er foretatt en forhåndskontroll av at vedkommende har de nødvendige faglige kunnskapene og ferdighetene og de personlige egenskapene som kreves for å være aktuelt helsepersonell. Først etter denne kontrollen, som primært er knyttet til utdanningen, gis det tillatelse til å arbeide i yrket.

Yrkesgrupper

Det følger av helsepersonelloven av 2. juli 1999 at autorisasjon er nødvendig for å kunne arbeide som lege, psykolog, farmasøyt, jordmor, tannlege, sykepleier og en rekke andre yrker som er regnet opp i lovens § 48. Det er Statens helsetilsyn som tildeler denne autorisasjonen. For enkelte grupper er det krav om turnustjeneste.

Autorisasjon som helsepersonell gir en rett til å benytte aktuell yrkestittel. Personer som ikke har autorisasjon (eller lisens), har ikke rett til å benytte slik tittel. De har heller ikke rett til å bruke en tittel som er egnet til å gi inntrykk av å ha slik autorisasjon. Den som har autorisasjon, kan miste denne når vedkommende finnes uskikket.

Tap av autorisasjon

Tilbakekalling av slik autorisasjon skjer etter vedtak i Statens helsetilsyn eller etter avgjørelse i domstolene. Bakgrunnen er da betydelige og/eller gjentatte alvorlige brudd på krav som følger av loven. I praksis skjer det oftest i forbindelse med at helsepersonell utnytter tilgang til legemidler til eget misbruk eller bidrar til betydelige misbruk hos andre, utnytter pasienter seksuelt, eller stjeler eller underslår pasientmidler.

Autorisasjon av helsepersonell bortfaller ved fylte 75 år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg