badested

Bath. Det romerske badeanlegg, Aquae Solis. I bakgrunnen en del av den gotiske katedralen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Badested, eller kurbad, er en anstalt for behandling av sykdommer ved hjelp av vann fra mineralholdige kilder. Ved siden av forskjellige badeformer brukes drikking av kildevannet som ledd i behandlingen. Badesteder har også tjent som rekreasjons- og forlystelsessteder, til dels til fortrengsel for deres kurative oppgave.

Historikk

Bruken av badesteder går tilbake til oldtiden. Flere badesteder som har vært i bruk til inn på 1900-tallet, er grunnlagt av romerne (Baden-Baden, Wiesbaden, Aachen, Pyrmont, Spa, Aix-les-Bains, Bath med flere).

Behandling ved badesteder var lenge bygd på tradisjon og erfaring, ikke vitenskap. Først med utviklingen av kjemien på 1700- og 1800-tallet ble det mulig å analysere kildevannet og finne ut hvilke badesteder som passet best for de forskjellige sykdommer. Dette førte til et oppsving for behandlingen ved badesteder i siste halvdel av 1800-tallet og tiden inntil første verdenskrig. Revmatiske sykdommer, fordøyelsessykdommer, leversykdommer, hjertesykdommer og nevroser ble behandlet, og det var mondent å ligge ved bad. På 1900-tallet har badestedene tapt meget av sin søkning, og flere er blitt nedlagt.

Kjente badesteder i Norge har vært Modum, Vikersund, Eidsvoll, Larvik og Sandefjord, i Sverige Ronneby brunn og Ramlösa brunn, i Danmark Skodsborg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg