Fødsel.

Fødsel. Fosterhodets bevegelser gjennom bekkenet under fødselen. Hos mennesket er fosterhodet så stort i forhold til morens bekken at det i løpet av fødselen må dreie seg i bekkenkanalen, slik at det til enhver tid kan tilpasse seg dimensjonene i bekkenet. Øverst i bekkenet er tverrdiameteren størst. Når hodet begynner å gå ned gjennom bekkenet, står det derfor på tvers, slik at fosteret ser mot morens høyre eller venstre side. (1). Etter hvert som hodet går nedover, bøyes det, slik at fosterets hake peker mot brystet, og bakhodet er det som stikker dypest i bekkenet (2). Nederst i bekkenet er den største diameteren den mellom korsbenet og symfysen. Når hodet kommer ned i den nederste delen av bekkenet, dreier det, slik at ansiktet vender mot morens rygg (3–4).

Av /KF-arkiv ※.

Bakhodefødsel vil si at bakhodet er den delen av fosteret som ligger dypest i livmoren og senere i skjeden under fødselen og dermed blir det første man ser av barnet. Denne typen fødsel er den vanligste. 95 % av alle barn blir født i bakhodeleie, 4 % i seteleie, 1 % i isseleie, ansiktsleie og i andre stillinger (panneleie, tverrleie, eller annet). I 98 % av alle hodefødsler er bakhodet den delen som kommer ut først.

I bakhodeleie er barnets hode bøyd ned mot brystkassen, og dette er gunstig fordi hodets minste omkrets da kommer først ned gjennom fødselskanalen og kan vide den ut. Fosterets leie under fødselen fastslås ved utvendig og innvendig undersøkelse av moren. Under fødselen kan fosterets bakhode vende forover (90 %) eller bakover (5 %). At det vender forover er det gunstigste. Vender bakhodet bakover, er det en større diameter som skal ut, og fødselen ender ofte med vakuum eller tang.

En normal bakhodefødsel varer i gjennomsnitt omtrent åtte timer hos en førstegangsfødende og seks timer hos en som har født før. Varigheten regnes fra det er regelmessige rier med ikke mer enn ti minutters mellomrom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg