benhinnebetennelse

Benhinnebetennelse er en betegnelse som i all hovedsak brukes om en belastningsskade hos idrettsutøvere av muskel- og senefestene i mediale nedre tredel av tibia. En ekte septisk benhinnebetennelse, der benhinnen (periost), bindevevshinnen som omkapsler knokkelen, blir infisert av mikroorgansismer (septisk periostitt) er meget uvanlig. Benhinnebetennelsen er derfor nesten alltid aseptisk.

Faktaboks

Også kjent som

periostitt

Symptomer

Aseptisk benhinnebetennelse er en av de vanligste overbelastningsskader hos idrettsutøvere, spesielt blant løpere, hoppere og alle som driver med hallidrett. Tilstanden kjennetegnes med murrende og brennende smerter på innsiden av nedre del av leggen under og etter trening. Dersom aktiviteten fortsetter kan man etter hvert få smerter også ved hvile. Benhinnebetennelse kalles også pretibial periostitt, medialt tibialt stressyndrom eller medial traksjonsperiostitt.

Behandling

Førstevalget er å unngå belastningen som har forårsaket tilstanden. I begynnelsen kan avlastning være aktuelt, deretter alternativ trening, løping på mykt underlag eller aktiviteter uten løping og hopping, som sykling, svømming og roing. Fysioterapiveiledet opptrening kan være aktuelt.

Medikamentell behandling i form av NSAIDs er som regel ikke aktuelt, og sjeldent mer enn i en akuttfase. Kirurgi er noen ganger aktuelt i refraktære tilfeller.

Septisk benhinnebetennelse

Benhinnebetennelse forårsaket av en mikroorganisme (bakterier) er meget sjeldent, og noe helt annet enn den idrettsrelaterte tilstanden. Septisk benhinnebetennelse (infeksjon) kan være akutt eller kronisk. Akutt benhinnebetennelse karakteriseres ved rød og varm hud, eventuelt samtidig redusert almenntilstand og feber. Bevegelse øker smertene sterkt. Benhinnebetennelse kan skyldes et betent sår eller en infeksjon i en blodansamling under benhinnen, oppstått ved slag eller spark. Men oftest skyldes det at en infeksjon i benet griper over på benhinnen. Behandles med antibiotika, eventuelt ved kirurgisk inngrep. Kronisk benhinnebetennelse er nå sjelden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg