Benmargsgiverregister, register over personer som har sagt seg villige til å gi bloddannende stamceller (fra benmarg eller blod) til pasienter som trenger stamcelletransplantasjon. Slike benmargsgiverregistre har gjort det mulig å skaffe stamceller til pasienter som ikke har en vevstypelik (HLA) giver i familien (bare 30 % har det). Fordi variasjonen i vevstypemolekyler er meget stor, trenger man et veldig stort antall vevstypede personer for å kunne finne en egnet donor.

Bone Marrow Donors Worldwide er en database i Nederland, som har registrert mer enn 10 millioner givere fra over 40 land verden over. World Bone Marrow Donor Association er en internasjonal sammenslutning av benmargsgiverregistre, mellom annet Det norske benmargsgiverregisteret, som administrerer utveksling av stamceller over landegrensene.

Når en pasient ikke har en egnet giver i familien, søker pasientens transplantasjonssykehus (i Norge er det Rikshospitalet-Radiumhospitalet) i den internasjonale databasen etter mulige givere. Når man har funnet den best egnede giver, avtales tidspunkt for transplantasjon, slik at donorsenteret kan høste stamceller fra donor. Stamcellene blir fraktet til pasientens sykehus og gis straks etter ankomst til pasienten. Årlig transplanteres 15–20 pasienter i Norge med stamceller fra ubeslektet giver, mens Det norske benmargsgiverregisteret bidrar med stamceller til om lag 25 pasienter i Norge og utlandet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.