benmetabolisme

Benvev. Forstørret og skjematisk fremstilling av kompakt benvev, som del av en rørknokkel. Et par av de minste strukturelle enhetene (osteoner) er på bildet trukket litt opp.

Benvev av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Benmetabolisme betegner at skjelettet er i stadig ombygging.

Faktaboks

Uttale
benmetabolˈisme

Vekstfaser

Etter en vekstfase som avsluttes rundt 20-årsalderen, følger en fase med stabil benmasse. Fra 40-årsalderen tapes benmasse, og hos kvinner er bentapet stort de første årene etter overgangsalderen (tre til fire prosent per år).

Remodellering

Ombyggingen av benvevet skjer i distinkte cellulære enheter hvor balansen mellom nedbrytning (osteoklast-aktivitet) og nydannelse (osteoblast-aktivitet) av benvev avgjør om benmassen øker, er stabil, eller minker. Denne prosessen, som kalles remodellering, påvirkes blant annet av hormonelle forhold, livsstilfaktorer, ernæring og fysisk aktivitet. Remodelleringen er størst i trabekulært ben (ryggvirvler, ribben, bekken) og mindre i kortikalt ben (rørknokler).

Målbar prosess

Benvevets metabolisme kan måles ved hjelp av benmarkører i serum og urin og i vevsprøver fra benet. Endringer i benmineralmassen kan også måles.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg