benzen
Molekylmodell av benzen. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
benzen
Lisens: CC BY SA 3.0

Benzen er en giftig, fargeløs og sterkt lysbrytende væske med karakteristisk lukt. Det er det enkleste aromatiske hydrokarbonet. Benzen er et godt løsemiddel for mange uorganiske og organiske stoffer som fosfor, jod, svovel, fettstoffer, eteriske oljer, harpikser, kautsjuk og lignende, men denne bruken søkes begrenset på grunn av benzenets giftighet. Tidligere ble benzen brukt som rensemiddel og som denatureringsmiddel for sprit. Det er giftig ved drikke og innånding.

Faktaboks

Uttale
benzˈen
Også kjent som
bensol, C6H6

Benzen skader bloddannelsen og kan føre til blodmangel og eventuelt leukemi. Det skal bare brukes industrielt i lukkede prosesser.

Forgiftning

Symptomene og behandlingen ved akutt benzenforgiftning er som for de øvrige flyktige organiske løsemidler, men pasienten bør følges opp over lengre tid med kontroll av mulig skade på bloddannelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg