Bly, giftig tungmetall, kjemisk symbol Pb (av lat. plumbum, herav navnet 'plombe'), atomnummer 82, atomvekt 207,2 egenvekt 11,35, smeltepunkt 328 °C. Bly er et mykt og formbart metall og kan derfor lett bearbeides.

Metallisk bly og blyforbindelser, både uorganiske og organiske, er giftige, noen er kreftfremkallende. Bly er utbredt overalt i industrisamfunn, om enn i små mengder. Det kan påvises i blodet og i benvevet hos alle mennesker. Bly kan opptas i kroppen fra innåndingsluft, drikkevann og matvarer, og bruk forutsetter strenge hygieniske tiltak for å hindre spredning av støv og inntak gjennom munn eller luftveier. Barn absorberer bly langt bedre enn voksne. Bly passerer placenta og vil lagres også hos fosteret.

Helt opp til våre dager har bly vært brukt i rustbeskyttende og grohindrende maling på skip og stålkonstruksjoner (blymønje) og representerer fortsatt en yrkesmessig risiko for arbeidere som demonterer slike. Bruk av blyhagl er ikke lenger tillatt i Norge. Nå anvendes bly hovedsakelig til fremstilling av blyakkumulatorer og til organiske blyforbindelser, alkylbly (tetrametyl- og tetraetylbly) som tidligere har vært brukt i stor utstrekning i motorbensin for å øke oktantallet. Alkylbly er organiske blyforbindelser som kan opptas gjennom huden. I konsentrert form kan det forårsake livstruende akutt forgiftning. Se også blyforgiftning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.