borderline

Artikkelstart

Borderline er i diagnosesystemt DSM brukt om en personlighetsforstyrrelse som er kjennetegnet ved intense og ustabile følelser, identitetsproblemer, ustabile mellommenneskelige relasjoner, impulsivitet og selvdestruktive tanker og handlinger.

Faktaboks

Uttale
bˈorderline
Etymologi
engelsk ‘grenselinje’

I ICD-10-diagnosesystemet kalles borderline for emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse, borderline type.

Innenfor psykodynamisk teori brukes begrepet borderline også om en personlighetsorganisering som er kjennetegnet ved sviktende impulskontroll, svikt i realitetstesting og bruk av primitive forsvarsmekanismer.

Opprinnelig betegnet begrepet psykiske lidelser som i alvorlighetsgrad lå mellom de alvorligste sinnslidelsene (psykoser) og de lettere sinnslidelsene (nevroser).

Utbredelse

Man har anslått at borderline rammer rundt 1 prosent av befolkningen.

Årsak

En antar at både medfødt temperament og oppvekst- og miljøforhold har betydning for utvikling av borderline personlighetsforstyrrelse. Mange er traumatiserte i oppveksten. Lidelsen kompliseres ofte av spiseforstyrrelser og stoff- og alkoholmisbruk.

Symptomer

Individets selvbilde, mål og preferanser (inkludert seksuelle) er ofte uklare og forstyrrede. Intense følelser kan veksle med en ubehagelig tomhetsfølelse. Videre er det en tilbøyelighet til å bli involvert i intense og ustabile forhold. Det er en forhøyet risiko for selvskading og selvmord, ofte i tilknytning til kriser og opplevelser av å bli forlatt.

Behandling

Behandlingen er psykoterapi over lengre tid (mer enn ett år). Behandling kan være en utfordring fordi også forholdet til behandler(e) kan bli intenst og ustabilt. Ved alvorlige former for borderline personlighetsforstyrrelse bør behandlingen være knyttet til spesialtrente team (gjerne etter prinsipper for mentaliseringsbasert terapi eller dialektisk adferdsterapi) der behandlerne kan støtte hverandre og få kyndig veiledning. Fokus for behandlingen vil være følelsesregulering, selvkontroll, selvforståelse og forståelse av andre og mellommenneskelig samspill. Kortvarig innleggelse i sykehus kan være nødvendig i kriseperioder. Det viktigste er kontinuitet i behandlingen og at en unngår kortvarige behandlinger med skiftende behandlere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg