Borsyre er en svak syre som har kjemisk formel B(OH)3.

Faktaboks

Også kjent som

boric acid

boracic acid

orthoboric acid

Borofax

Uttale

b'orsyre

Etymologi

fra grunnstoffet bor

Kjemisk formel
BH3O3
Smeltepunkt
ca. 171 °C
Tilstand
fast stoff

Borsyre finnes i dampen fra varme kilder i Toscana, og som mineralet sassolitt. Tidligere ble borsyre fremstilt ved kondensasjon av dampene fra de varme kildene og inndampning av løsningene. Etter oppdagelsen av store forekomster av bormineraler i California, Chile og Tyrkia tapte den italienske borsyreproduksjonen sin betydning.

Fremstilling, kjemiske egenskaper

Mesteparten av borsyren fremstilles av boraks eller andre borater ved behandling med saltsyre eller svovelsyre. Prosessen skjer etter reaksjonsligningen:

Na2B4O7(s) + H2SO4(aq) + 5H2O(l) → 4B(OH)3(s) + 2Na(aq) + SO4(aq)

Borsyren selges som et kornet pulver eller som perlemorglinsende skjellformede, sekskantede krystaller som er glatte og fettlignende å føle på, og har tetthet 1,52 g/cm3. Borsyre er moderat løselig i vann, mer i varmt enn i kaldt vann.

Borsyre er en svak syre, svakere enn for eksempel karbonsyre, H2CO3, og er en Lewis-syre:

B(OH)3(aq) + 2H2O(l) → B(OH)4-(aq) + H3O+(aq)

Med metanol danner borsyre borsyremetyllester, B(OCH3)3. Det brukes til påvisning av bor, da denne esteren gir grønn flammeprøve.

Borsyre avgir vann ved oppvarming til ca. 130 °C, og det dannes metaborsyre, HBO2, som ved ytterligere oppvarming dehydratiseres til boroksid, B2O3, ved 400 °C.

Bruk

Borsyrenes salter kalles borater. En løsning av borsyre i vann kalles borvann. Borvann ble tidligere mye brukt som et mildt antiseptikum. Det brukes ikke lenger, fordi det er giftig.

Store mengder borsyre blir blant annet brukt til fremstilling av andre borforbindelser, i porselens- og emaljeindustrien, og i glassindustrien til fremstilling av ildfast glass, det vil si glass med liten termisk utvidelseskoeffisient som «pyrex», «duran». Borsyre brukes også i garveriindustrien, i borholdige gjødselstoffer, ved fabrikasjon av stearinlys og mineralfarger, og i fotografiske fremkallerpreparater.

Bruk i mat

Borsyre ble tidligere brukt til konservering av matvarer som kjøtt, pølser, fisk, melk, smør og ansjos, men dette er ikke lenger tillatt. Nå er borsyre kun tillatt som konserveringsmiddel i kaviar fra stør, inntil 4 g/kg kaviar.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg